Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka se zúčastní pietního aktu Jáchymovské peklo

Domácí zpravodajství / juml / APHA / 23. května 2013 8:44

Praha/Jáchymov - Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP se 24. května od 14.30 hodin zúčastní vzpomínkového pietního aktu "Jáchymovské peklo", který organizuje Konfederace politických vězňů a který má připomenout utrpení politických vězňů komunismu.

Při 24. pietním aktu s názvem „Jáchymovské peklo“ se společně setkají bývalí političtí vězňové a jejich rodinní příslušníci, aby si připomněli utrpení politických vězňů komunistické diktatury. Páteční program začíná 24. května ve 14.30 hodin položením květin u památníku na hřbitově v Horním Slavkově. V 15.45 hodin budou položeny věnce u „Věže smrti“ v Ostrově – Dolní Žďár, kde pracovali v 50. letech především kněží a inteligence. v 16.30 se v hale „Věže smrti“ otevře výstava o vězních z 50. let. V sobotu 25. května bude od 9.00 hodin v kostele sv. Jáchyma v Jáchymově sloužena mše svatá.

V oblasti Jáchymov a Horního Slavkova bylo v letech 1949 - 1953 zřízeno 18 vězeňských táborů. Velice rychle byly tyto tábory zaplněny vězni a nuceni k namáhavé vyčerpávající práci v podzemí. Sami vězni byli v řadě případů svými vězniteli utvrzováni v přesvědčení, že jsou pouze "muklové" - muži určení k likvidaci. Považuje se za prokázané, že do roku 1961 poznalo bědný život v táborech kolem 65 000 lidí. Za necelých 15 let těžby zde bylo vytěženo na 7,940 tun uranu a vyraženo 1.102,9 km chodeb. Více na www.kpv-cr.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)