Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V centru Skopje vznikne obří památník Matky Terezy

Ze světa / juml / ČTK / 24. května 2013 15:29

Skopje - V centru makedonské metropole Skopje brzy vznikne obří památník místní rodačky, nositelky Nobelovy ceny, Matky Terezy. Snímky návrhu památníku se nyní objevily v makedonských médiích. Pomník by měl být vysoký 30 metrů a bude mu dominovat socha nejslavnější misionářky 20. století, napsal server BalkanInsight.

Uniklé informace o vizuální podobě památníku makedonská vláda nijak nekomentovala. Základní kámen stavby byl oficiálně položen v lednu letošního roku. Slavnostního obřadu se tehdy zúčastnil i makedonský premiér Nikola Gruevski. "Nezáleží na tom, co všechno pro matku Terezu uděláme, nikdy to nebude dost," uvedl tehdy Gruevski. Narážel mimo jiné i na to, že ve Skopje se již nyní jedna socha zakladatelky kongregace Misionářek milosrdenství nachází.

Peníze na památník poskytl indický miliardář Subrata Roy Sahara, který patří mezi deset nejbohatších indických podnikatelů a svou činnost nyní rozvíjí i v Makedonii. Při své nedávné návštěvě země se nechal slyšet, že by se pomník měl jmenovat "Socha lidskosti". Žádné podrobnosti o nákladech na výstavbu památníku nebyly zveřejněny.

Matka Tereza, původním jménem Agnes Gonxha Bojaxhiuová, se narodila ve Skopje 27. srpna 1910 v rodině albánského obchodníka. O 18 let později vstoupila do irského řádu loretánských sester v Dublinu a následně odjela do Indie. Tam nejdříve vyučovala na střední škole a poté založila řád Misionářek milosrdenství, jehož sestry pečují o ty nejpotřebnější. Když 5. září 1997 Matka Tereza zemřela, Indie jí vystrojila státní pohřeb.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)