Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na pravoslavné oslavy do Mikulčic přijely dva tisíce lidí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 25. května 2013 15:30
Na pravoslavné oslavy do Mikulčic přijely dva tisíce lidí

Patriarcha Bartoloměj
Autor: Wikipedia.org / Ohrid Archbishopric / Creative Commons

Mikulčice (Hodonínsko) - Dvě tisícovky lidí dnes přijely do Mikulčic na Hodonínsku na pravoslavnou liturgii, kterou vedl konstantinopolský patriarcha Bartoloměj. Zájem poutníků oslabilo počasí. Větší část více než dvouhodinové liturgie propršelo. Pořadatelé původně očekávali, že do Mikulčic přijede kolem 10.000 návštěvníků. Na místě proto byly i desítky policistů, kteří organizovali dopravu.

Liturgie, které se kromě Bartoloměje zúčastnila více než desítka vedoucích představitelů pravoslavné církve, se konala u příležitosti oslav 1150. výročí od příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu. Cyrilometodějské poutě do Mikulčic se konají každoročně. Mají připomenout bratry ze Soluně, kteří vytvořili pro Slovany jejich vlastní písmo a přeložili do naší řeči základní křesťanské texty. Pravoslavný arcibiskup olomoucko-brněnský Simeon na to dnes v kázání upozornil. "Jsme vděční za tento odkaz," uvedl Simenon.

Při bohoslužbě zaznělo několik jazyků. Kromě češtiny a staroslověnštiny také řečtina. Mezi poutníky převládali lidé z ČR, slyšet byla ale také například ruština. Právě poutníci z Ruska do Mikulčic přivezli ikonu, kterou považují za zázračnou. Ikona byla po celou liturgii před hlavním pódiem.

Podle webu Christofor.cz byl počet účastníků ještě výrazně menší než dva tisíce lidí: "Celkový počet pravoslavných věřících lze nejlépe odhadnout z počtu lidí, kteří se zúčastnili svatého přijímání. Tento počet rozhodně nemůže být udávaných 2.000, ale podle dostupných záběrů i podle osobních svědectví se pohyboval v počtu jen několika desítek lidí z místní pravoslavné církve. Celkově se pravoslavného přijímání včetně všech skupin zahraničních hostů dohromady mohlo zúčastnit nejvíce 500 lidí. K tomuto číslu se snadno dostaneme také jednoduchým výpočtem, pokud od celkového počtu všech přítomných osob odečteme VIP hosty, příslušníky různých zúčastněných nebo vystupujících nepravoslavných organizací, technický personál, ochranku, policisty, zdravotníky a další."

V Česku se k pravoslavné církví podle posledního sčítání lidu hlásí zhruba 30.000 lidí, nyní jim chybí pražský arcibiskup a metropolita českých zemí a Slovenska. Příjezd patriarchy je významná událost.

Bartoloměj je od listopadu 1991 arcibiskupem Konstantinopole a ekumenickým patriarchou. Letos v březnu se jako první představitel pravoslavné církve v historii zúčastnil inaugurační mše nového papeže Františka. V tureckém deníku Hürriyet připustil možnost opětovného sjednocení s katolíky. Obě církve se rozdělily při schizmatu v roce 1054. Dnes liturgii přihlíželi i zástupci římskokatolické církve, arcibiskup olomoucký Jan Graubner a kardinál Miloslav Vlk.

Letošní oslavy cyrilometodějského výročí jsou výjimečné. Slavnosti nazvané Setkání kultur začaly v Mikulčicích, jejichž dějiny jsou spojené s Velkou Moravou, v pátek koncertem a programem pro děti, třídenní akce skončí v neděli. Velké oslavy výročí se konají tradičně v červenci na Velehradě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)