Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Šéf pozemkového úřadu: Stát asi vrátí církvím míň majetku

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 7. června 2013 17:59
Šéf pozemkového úřadu: Stát asi vrátí církvím míň majetku

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Praha - Stát zřejmě vrátí církvím o něco méně majetku, než kolik dosud počítal, a to kvůli slovu, které Ústavní soud vyškrtl ze zákona. Tabletovému týdeníku Dotyk to řekl ředitel Státního pozemkového úřadu Petr Štovíček, podle něhož by úprava mohla snížit majetkové narovnání o pět až osm procent.

Ústavní soud sice v pondělí potvrdil církevní restituce, současně ovšem nechal z paragrafu, který definuje majetkové křivdy, vyškrtnout slovo "spravedlivé". Pokud tedy církev dostala za ukradené pole třeba jedinou korunu, nyní nedostane zpátky nic, uvedl Dotyk.

"Úprava, kterou nařídil Ústavní soud, může postihnout pět až osm procent majetku. Vycházíme ze zkušeností z dřívějších restitucí, kdy se majetek vracel fyzickým osobám," řekl Šťovíček. Na pozemkový úřad se církve se svými nároky obracejí. Předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml ale míní, že vypuštění slova by se církví a náboženských společností nemuselo příliš dotknout.

Jediné ustanovení zákona, do kterého soud zasáhl, vymezuje majetkové křivdy a řadí mezi ně znárodnění nebo vyvlastnění vykonané v rozporu s dobovými předpisy nebo bez vyplacení spravedlivé náhrady. Soud škrtl slovo "spravedlivé". "V kontextu celé věci není zřejmé, jaká výše náhrady by byla považována za spravedlivou a podle jakých měřítek (zda dobových, nebo současných) by se měla hodnotit," uvedl generální sekretář soudu Ivo Pospíšil.

Dotyk uvedl, že církve podaly od začátku roku zatím 423 výzev, kterými se ucházejí o 83 staveb a 17.498 pozemků o celkové výměře zhruba 7700 hektarů. "Tolik si žadatelé nárokují, ale skutečně oprávněných hektarů může být o dost méně," podotkl Šťovíček. Jeho úřad přijal v posledním týdnu rekordní počet žádostí o vydání majetku. "Některé jsou precizně sepsané, někdy je nutné je doplnit," řekl podle týdeníku.

Zákon počítá s tím, že církve dostanou pole, lesy a další nemovitosti v hodnotě zhruba 75 miliard korun a finanční kompenzace za nevydaný majetek v hodnotě 59 miliard navýšených o inflaci. Součástí ujednání je i postupné snižování placení duchovních ze státního rozpočtu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)