Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman s Dukou navštívi hospic a charitní léčebnu

Domácí zpravodajství / juml / APHA / 12. července 2013 17:37
Zeman s Dukou navštívi hospic a charitní léčebnu

Ilustrační foto - Prezident Zeman s kardinálem Dukou na střeše Arcibiskupského paláceo
Autor: Hrad.cz

Praha - Pražský arcibiskup Dominik Duka navštíví 16. července 2013 s prezidentem Milošem Zemanem hospic v Červeném Kostelci a unikátní zdravotnické zařízení pro lidi s roztroušenou sklerózou v Žírči u Dvora Králové nad Labem. Rozvoj církevních zdravotnických zařízení a hospiců je jejich společným zájmem.

Počátek hospicové péče je v České republice spjat se jménem MUDr. Marie Svatošové a je dílem římskokatolické církve a katolické charity v Červeném Kostelci, která se nechala inspirovat podobnými zařízeními v Anglii.

Domov svatého Josefa v Žirči je naopak unikátní zdravotnické zařízení pro lidi s roztroušenou sklerózou mozkomíšní, které si klade za cíl, na rozdíl od hospicové péče, své klienty vracet do života.

O hospicové hnutí projevuje veliký zájem současný prezident Miloš Zeman. Podle Zemana by církev měla budovat další hospice, kterých je v Česku nedostatek. „V LDN jsou neutěšené poměry. Zatímco hospic není předstírání, že vás někdo léčí, ale prostředí pro důstojné umírání,“ poznamenal nedávno prezident Zeman, který již s kardinálem Dukou o spolupráci mezi církvemi a státem na této rovině několikrát hovořil. Budování takovýchto zařízenČí je totiž úkolem pro celou naši společnost, a to nejen s ohledem na to, že přibývá seniorů, kteří tuto pomoc potřebují.

Kardinál Duka prezidentův zájem o tuto oblast charitativní činnosti vítá. „Posílení hospicové péče je jednou z našich priorit. Majetkoprávní vyrovnání mezi státem a církvemi nám dává jistou šanci, že budeme moci posílit tři sektory služeb veřejnosti: péči o církevní památky, budování církevního školství a samozřejmě také rozvoj charitativní činnosti včetně hospiců a domovů pro seniory. Na některých místech se nám podařilo zájem obyvatel uspokojit, jinde naše zařízení nedostačují, nebo chybí úplně. Uskutečnění našeho záměru také vyžaduje větší spolupráci především krajských samospráv, protože naše zařízení nejsou určena jenom pro věřící, ale pro všechny obyvatele bez rozdílu víry a politické příslušnosti,“ řekl k této věci kardinál Duka.

V České republice byl první hospic otevřen v roce 1995 v Červeném Kostelci. Po něm následovalo čtrnáct dalších, v průměru každý rok jeden. Dnes v České republice tedy funguje celkem 15 lůžkových hospiců, které však stále nemohou pokrýt skutečnou potřebu hospicové péče u nás. Dle Světové zdravotnické organizace, která doporučuje alespoň 5 hospicových lůžek na každých 100 tisíc obyvatel, vyplývá, že v České republice stále ještě chybí nejméně 25 % potřebných lůžek. Hospic zatím zcela chybí v kraji Karlovarském, Libereckém a na Vysočině.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)