Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zloději ukradli z německého muzea originály Lutherových spisů

Ze světa / vlu / ČTK / 14. července 2013 13:36
Zloději ukradli z německého muzea originály Lutherových spisů

Martin Luther
Autor: Wikipedia.org / H.F. Helmolt / Creative Commons

Berlín - Neznámí zloději v pátek z muzea ve středoněmeckém Eisenachu ukradli tři originály děl náboženského reformátora Martina Luthera, jejichž cena se odhaduje na nejméně 60.000 eur (asi 1,5 milionu korun). Informovala o tom dnes policie, která po pachateli či pachatelích pátrá.

Ze skleněných vitrín Lutherova památníku v Durynsku zmizel například spis s názvem Křesťanské šlechtě německého národa o zlepšení stavu křesťanstva z roku 1520 a další dvě díla z let 1524 a 1530. Podle policie se v muzeu v pátek pohybovaly dvě výpravy mládeže ze Schweinfurtu, proto chce kontaktovat jejich vedoucí a prosí, aby se jí přihlásili i další případní svědci. 

Teolog, kazatel a reformátor Martin Luther (1483-1546) je považován za iniciátora rozdělení západních křesťanů na katolíky a protestanty. Rozkol spustilo jeho 95 tezí proti zneužívání odpustků, jež v roce 1517 podle legendy přibil na dveře chrámu ve Wittenbergu. Za celý svůj život vydal řadu knih, nejvýznamnějším dílem se však stal jeho německý překlad Bible z roku 1535, který měl velký vliv na sjednocení a další vývoj spisovné němčiny.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)