Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman s Dukou zahájili stavbu hospice

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. července 2013 17:49
Zeman s Dukou zahájili stavbu hospice

Položení základního kamene mobilního hospicu (zleva Duka, Zeman a ing. Wajsar - zakladatel hospice)
Autor: Facebook.com

Červený Kostelec - Hospic Anežky České v Červeném Kostelci na Náchodsku dnes zahájil stavbu samostatné budovy pro mobilní hospic. Položení základního kamene se zúčastnili prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka. Pro Zemana to byla zároveň první návštěva hradeckého kraje v nejvyšší státní funkci. Kostelecký hospic vznikl v roce 1995 jako vůbec první zařízení svého druhu v Česku. Mobilní péči s ambulancí paliativní péče hospic poskytuje od podzimu 2010.

Miloš Zeman při poklepu přiznal, že jde o jeho vůbec první osobní zahájení stavby v prezidentské funkci. "Účel tohoto projektu je láska k lidem a soucit s lidmi," řekl při poklepání kamene. Při návštěvě hospice Zeman jednomu z klientů, sběrateli mincí, předal jako dárek sadu mincí.

Podle Duky Zeman projevuje zájem o hospicovou péče již několik let. "Je to jisté téma, které prochází jeho myšlením a myslím, že je dobře, když se v naší zemi budeme více zabývat otázkou péče těm, kteří potřebují lidskou pomoc," řekl Duka.

Zájem klientů o služby mobilního hospice a ambulance roste. Ambulance se však nyní tísní v lůžkovém hospici a mobilní hospic má zázemí ve vzdálenější budově. "Vybudováním nového objektu se zázemím mobilního hospice, ambulance, denního stacionáře a bytu pro kněze bude vše na jednom místě. Budeme moci obsloužit více klientů," řekl ČTK Jan Mach z vedení hospice. Stavba za na bezmála devět milionů korun by měla být hotová do dvou až tří let. Peníze chce hospic získat z dotačních titulů, grantů a od dárců. "Připravujeme zatím projektovou dokumentaci a sháníme peníze na výstavbu," řekl ČTK ředitel hospice Miroslav Wajsar.

Služba mobilního hospice spočívá v tom, že odborný personál dochází přímo do domácností těžce nemocných a umírajících lidí. Ambulance poskytuje paliativní péči pro nemocné, kteří mohou být doma a léčba bolesti je u nich možná ambulantní formou.

Samotný hospic, který je jediným zařízením svého druhu v hradeckém kraji, má 30 lůžek pro nemocné a dalších 14 pro jejich doprovod. Ročně hospic přijme kolem 400 pacientů, z nichž téměř tři čtvrtiny v zařízení zemřou a čtvrtina se vrátí domů. Za dobu své působnosti hospic poskytl služby 6736 nemocným. Největší část pacientů tvoří lidé s velmi pokročilým stadiem onkologických onemocnění. Obvyklá délka pobytu nemocného v hospici činí asi 12 dní.

Roční provoz hospice stojí kolem 24 milionů korun. Necelou polovinu hradí zdravotní pojišťovny, asi desetinu pacienti a zbytek hospic sežene prostřednictvím dotací od státu, kraje a obcí, od dárců a nadací.

Nyní v ČR funguje 16 hospiců, jde o lůžkové a mobilní hospice nebo ambulance, nachází se v nich 450 hospicových lůžek.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)