Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pouti na Sněžku se zúčastní Zeman, Klaus i Duka

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK, vlastní zpráva / 5. srpna 2013 10:49
Pouti na Sněžku se zúčastní Zeman, Klaus i Duka

Kaple sv. Vavřince na Sněžce
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Hradec Králové - Tradiční Vavřinecké pouti na Sněžku, která se koná v sobotu 10. srpna, se zúčastní prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Letos poutníci na vrchol Sněžky vyrazí z Velké Úpy. ČTK to dnes řekl starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.

Zemanovu účast na pouti dnes potvrdila ČTK také jeho mluvčí Hana Burianová. Svou účast na svém webu potvrdil také Václav Klaus, který uvedl, že se poutě zúčastní spolu s vnoučaty. "Myslím si, že bývalý prezident Klaus půjde pěšky, u prezidenta Miloše Zemana předpokládám, že ze zdravotních důvodů využije možnost dopravy," řekl Tomášek. K cestě na vrchol Sněžky by Zeman mohl využít terénní automobil Správy Krkonošského národního parku či Horské služby. Dukovu účast potvrdilo pražské arcibiskupství.

Klaus v minulých letech na Sněžku vystoupal opakovaně, například v roce 2010 se na vrcholu nejvyšší české hory setkal se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským. Vloni vyrazil na vrchol z Luční boudy. "Budu-li toho schopen, budu sem chodit i jako neprezident, žádná nostalgie v tom není," řekl tehdy Klaus.

Oproti předchozím rokům, kdy poutníci kráčeli na Sněžku Obřím dolem z Pece pod Sněžkou, letos pouť začne ve Velké Úpě. "Pokračuje rekonstrukce lanové dráhy na Sněžku, jinou trasu jsme zvolili, abychom umožnili lidem vyjet na Portášky, ze kterých je cesta na Sněžku méně náročná než Obřím dolem," řekl Tomášek. Sraz účastníků pouti je naplánovaný na 8:30, na cestu vyrazí v 9:00 po trase horských nosičů. Mše pod širým nebem začne na vrcholu Sněžky v pravé poledne.

Pouť na Sněžku se koná tradičně na svátek svatého Vavřince, který je patronem nejen kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor. Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid.

Jméno svatého Vavřince také nese kaple, která stojí na vrcholu Sněžky a dávalo se tradičně chlapcům v Krkonoších ještě zhruba před sto lety. Laurenz (Vavřinec) Fischer (obyvatelé Krkonoš byli až do roku 1946 z velké části Němci - proto se používala německá varianta tohoto jména) bylo i jméno bývalého majitele jedné ze starých krkonoškých chalup v Herlíkovicích o jejíž záchranu usiluje skupina nadšenců, uvedl pro magazín Christnet.cz Jan Kirschner předseda občanského sdružení Přátelé Herlíkovic. Toto sdružení na místě pořádá poslední týden v srpnu česko-německý work camp otevřený pro zájemce všech generací.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)