Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé mohli navštívit klášter v Rajhradě i jindy nepřístupné části

Kultura / vlu / ČTK / 10. srpna 2013 12:55
Lidé mohli navštívit klášter v Rajhradě i jindy nepřístupné části

Benediktinský klášter v Rajhradě
Autor: Wikipedia.org / Fojsinek / Creative Commons

Rajhrad (u Brna) - Opravy zdevastovaných částí kláštera benediktinů v Rajhradě na Brněnsku si vyžádají v budoucnu další stovky milionů korun. ČTK to řekl podpřevor benediktinského opatství Naum. Zbývá opravit například reprezentativní prostory prelatury, do které mohli dnes unikátně nahlédnout návštěvníci. Na jednotlivých prohlídkách byly desítky lidí.

Benediktinské opatství v Rajhradě patří ke starým centrům vzdělanosti na Moravě, v části rozlehlého areálu žije nyní malá komunita benediktinů. Od loňska se opatství pyšní například nově opravenými sály se vzácnými freskami. Třetina rozsáhlých prostor je ale stále ve špatném stavu. "Posledních 20 let se to snažíme posouvat, z interiérů jsou dvě třetiny hotové, třetina v zoufalém stavu," uvedl Naum.

Například prelatura nese dodnes stopy po vojácích, kteří zde za minulého režimu působili. K vidění jsou tak orientační čtverce muničního skladu, vojenské sprchy, přemalované fresky. Benediktini klášter spravují znovu od roku 1992. Opravy pořizují z darů a dotací. "Stát nám vrátil rozbitý klášter, na opravy chybí peníze," řekl Naum. Podle něj si další opravy vyžádají stovky milionů korun. V havarijním stavu je například bývalý klášterní pivovar. Nebýt výdřevy, která jej podepírá, patrně by už spadl.

Muzeum Brněnska provozuje v klášteře památník písemnictví, který mapuje literární historii i současnost Moravy. Památník pořádá výstavy, buduje stálou sbírku a spravuje mimořádně vzácné knižní fondy benediktinů. V klášterní knihovně jsou desetitisíce knih.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)