Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Fotbalové týmy Itálie a Argentiny přijely k papeži pro velký zájem osmi autobusy

Ze světa / vlu / ČTK, vlastní zpráva / 13. srpna 2013 21:44
Fotbalové týmy Itálie a Argentiny přijely k papeži pro velký zájem osmi autobusy

Argentinský fotbalista Lionel Messi
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Řím - Soukromé audience u papeže Františka před přípravným zápasem fotbalistů Itálie a Argentiny se zúčastnilo na dvě stě lidí. Zájem z řad hráčů, trenérů i funkcionářů byl takový, že do Vatikánu dorazily výpravy osmi autobusy. Argentinští reprezentanti předali rodákovi z Buenos Aires stříbrný podnos a podepsaný dres s papežovým jménem.

"Sport je dar od Boha," řekl fotbalistům papež. "I když se stanete slavnými, ať zůstanete člověkem. Ve sportu i v životě. A sport berte jako způsob, jak využít svůj talent," uvedl během audience v Apoštolském paláci. Varoval tají před rasismem a diskriminací na stadionech.

Podle papeže Františka sport sám obsahuje kladné hodnoty, o které je třeba pečovat a rozvíjet je. Jsou jimi krása, nezištnost a kamarádství. Tyto hodnoty stály na počátku moderního sportu jako amatérské činnosti a podle Svatého otce je třeba duch tohoto amatérství v tom nejlepším slova smyslu zachovat, i když je dnešní sport převážně profesionální.

"Pokud fotbalovému utkání chybí tyto rysy – krása, nezištnost a kamarádství – tak i kdyby mužstvo zápas vyhrálo, ztrácí sílu. (…) To vede k myšlence, že nejste jen šampióny, ale jste především lidmi, s vašimi přednostmi a talenty, i vašimi nedostatky, s vaším srdcem a vašimi ideály, vašimi tužbami i životními problémy," řekl papež.

Italové už na jaře po zvolení Františka oslovili Argentince, zda by s nimi sehráli na počest nového papeže přátelský zápas. Bývalý argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio se utkání ve středu večer na Olympijském stadionu v Římě jako divák nezúčastní. "Naštěstí je to přátelský zápas. Bylo by pro mě těžké se rozhodnout, kterému týmu fandit," řekl dnes s úsměvem papež, který je známým fotbalovým fanouškem a je čestným členem argentinského klubu San Lorenzo.

Iniciátorem vzájemného zápasu byl kouč italských fotbalistů Cesare Prandelli, který je silně nábožensky založený. Před audiencí prohlásil, že je pro něj setkání s papežem důležitější než samotný duel.

Zatímco Prandelli dnešní zážitek ve Vatikánu povýšil nad zápas, někteří hráči to cítili jinak. Například útočník Mario Balotelli s jeho názorem nesouhlasil. Podle rozhovorů pro média se také na papeže těšil, ale utkání má pro něj prioritu. "Jsem rád, že mě přijme papež František. Snad mi požehná k narozeninám," řekl Balotelli, jemuž bylo v pondělí 23 let

Střelec AC Milán ale nakonec do utkání nezasáhne, protože si při tréninku poranil koleno. Zranění vyřadí i argentinskou hvězdu Lionela Messiho, který má svalové potíže a ve středu odcestuje do Barcelony na léčení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)