Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka bude hlavním celebrantem dnešní mariánské slavnosti v Mariazell

Ze světa / juml / APHA / 15. srpna 2013 7:06
Duka bude hlavním celebrantem dnešní mariánské slavnosti v Mariazell

Arcibiskup Duka na pohřbu Karla Otčenáška
Autor: Wikipedia.org / Vít Luštinec / Creative Commons

Praha/Mariazell - Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP bude dnes hlavním celebrantem a kazatelem při poutní slavnosti v Mariazell, v nejslavnější mariánské svatyni ve střední Evropě. Poutní mše svatá začíná v 10.00 hodin v bazilice Narození Panny Marie.

Den před tím se kardinál Duka zúčastnil světelného procesí, které vycházelo ve 20.30 hodin od baziliky a procházelo městem, aby se opět vrátilo k bazilice Narození Panny Marie. Vždy v sobotu a před velkými svátky při takovýchto procesích zhasne nejen pouliční osvětlení, ale také výlohy v ulicích kudy průvod se svíčkami prochází.

Městečko Mariazell na úpatí rakouských Alp ve spolkové zemi Štýrsko vítá poutníky už od 12. století. Tehdy přinesl mnich Magnus z benediktinského kláštera sv. Lambrechta sochu Panny Marie vyřezanou z lipového dřeva. Pověst o zázračně vyslyšených modlitbách přilákala brzy poutníky z mnoha zemí a kolem roku 1200 nechal hrabě Jindřich Vladislav zbudovat první kostel "Mater Gentium Slavorum". V době baroka se město Mariazell stává hlavním poutním místem Podunajské monarchie a v letech 1644 - 1683 byla za opata Benedikta Pierina gotický kostel barokně přestavěn. V roce 1907 povýšil zdejší poutní svatyni sv. Pius X. na baziliku minor "Magna mater Austriae".

V roce 2004 vídeňský kardinál Christoph Schönborn uspořádal v Mariazell Středoevropské katolické dny. Jejich vyvrcholení se krylo se vstupem většiny zúčastněných zemí do Evropské Unie. Do Mariazell zavítali tehdy desetitisíce poutníků z Polska, Slovenska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska, Bosny a Herzegoviny i z domácího Rakouska. I dnes je Mariazell místem zbožnosti celé střední Evropy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)