Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Křižanově položí základní kámen památníku rodačce sv. Zdislavě

Kultura / vlu / ČTK / 23. srpna 2013 17:15
V Křižanově položí základní kámen památníku rodačce sv. Zdislavě

Svatá Zdislava v kostele svatého Cyrila a Metoděje v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / Michal Maňas / Creative Commons

Křižanov (Žďársko) - V Křižanově budou zahájeny práce na vybudování památníku tamní rodačce svaté Zdislavě. Slavnost s poklepáním základního kamene, který zjara požehnal papež František ve Vatikánu, se uskuteční v neděli 1. září. Památník s kašnou a sochou mladé Zdislavy by měl být dokončen do oslav 20. výročí jejího svatořečení, tedy v roce 2015. ČTK to dnes řekla Nila Vodičková, která akci organizuje.

Památník z šedomodré žuly měřící v průměru 12 metrů bude stát na náměstí. Bronzovou sochu světice vytvoří akademický sochař Otmar Oliva, který už pracuje na modelu. "S výtvarníkem, který má na starosti kamenné prvky, teď začnou objíždět kamenolomy, aby vyhlédli vhodný kámen," uvedla Vodičková.

Letos by mělo být připraveno místo pro památník. Provedeny budou terénní úpravy, zajištěn přívod vody pro kašnu, elektřiny a kanalizační přípojka. "Pak už ty žulové prvky bude stavět jenom jeřáb," uvedla Vodičková. Postup těchto prací bude záviset na tom, jak rychle se podaří sehnat zbývající peníze. Z potřebných pěti milionů korun se zatím od dárců sešlo něco přes tři miliony. "Jsme městys s 1800 obyvateli. Jen z místních zdrojů se to zvládnout nedá," podotkla.

Nedělní slavnost začne v 10:30 mší v kostele sv. Václava, kterou povede brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Pak bude poklepán základní kámen, který bude později zabudován v kašně. Mezitím bude uschován na faře. Na vzniku památníku spolupracují římskokatolická farnost a městys Křižanov.

Zdislava byla nejstarší dcerou majitelů Křižanova - brněnského purkrabího Přibyslava a jeho ženy Sibyly. Narodila se kolem roku 1220. V 17 letech byla provdána za Havla z Markvartic, zakladatele Lemberka. Proslula péčí o nemocné a chudé.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)