Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka odjíždí na dovolenou na ostrov Brač

Domácí zpravodajství / juml / APHA / 26. srpna 2013 10:35
Duka odjíždí na dovolenou na ostrov Brač

Kardinál Dominik Duka
Autor: archiv redakce / Vít Luštinec / Christnet

Praha - Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP se tak jako již loni vydá 26. srpna 2013 v doprovodu několika bratrů dominikánů na dovolenou do dominikánského kláštera ve městě Bol na chorvatském ostrově Brač.

Tento malý klášter v létě ožívá hosty z celé Evropy. Jak říká kardinál Duka, stává se místem inspirujících setkání především suchozemských dominikánů. „Je to jakási letní škola, které se účastní i několik profesorů. Dominikáni z mnoha koutů Evropy zde diskutují o aktuálních i nadčasových otázkách,“ říká pražský arcibiskup. Klášter má tak význam nejen pro duchovní a kulturní rozvoj ostrova. V jeho starobylé zahradě, která se rozkládá mezi klášterní budovou a mořem, se střetávají různé pohledy na budoucnost Evropa, ale i církve.

Svědkem takovýchto debat byl klášter na jižním pobřeží ostrova po celou dobu své existence. Za občanské války v Jugoslávii v jeho prostorných sálech dokonce v letech 1992 až 1996 nalezla útočiště chorvatská teologická fakulta. Pobývalo zde až 70 studentů a 15 profesorů. Ke klášteru patří mariánský kostel z 15. století a v klášterních budovách je dnes umístěna cenná sbírka uměleckých předmětů, archeologických nálezů, starých knih a obrazů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)