Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Teplice razantně zabránily odvolanému pravoslavnému knězi v užívání kostela

Domácí zpravodajství / MiH / iDNES.cz / 1. října 2013 10:44

Teplice - Vedení Teplic zapečetilo pod dohledem strážníků vchod do chrámu Povýšení sv. Kříže, ze kterého odmítal odejít problematický pravoslavný kněz Evžen Freimann. Pravoslavná církev ho po řadě skandálů vyhodila z místa už v květnu, Freimann ale v chrámu působil dál."Udělali jsme to, aby se z kostela neztratily nějaké věci. Bylo to preventivní opatření. A neměli jsme klíče," komentoval zapečetění chrámu tajemník teplické radnice Marek Fujdiak.

Teplicím kostel patří. Úředníci ho se strážníky prošli, prohlédli jeho vybavení a zkontrolovali, jestli něco chybí. Na pásku na hlavních dveřích se pak kromě nich podepsal i Freimann. Na místě se, kromě obvyklých urážek novinářů, odmítl k odebrání kostela vyjadřovat. Později sepsal dopis, v němž proklel svého dočasného nástupce, kněze Miroslava Vachatu a uvrhl ho do klatby. Odebráním kostela vyvrcholily měsíce Freimannových sporů s jeho nadřízenými. Teplický magistrát se nakonec rozhodl, že s církví upraví nájemní vztah, aby podobným situacím předešel.

"Pravoslavná církev sice kostel desítky let užívala, žádnou smlouvu na to ale neměla. Po sporech uvnitř církve jsme se rozhodli vyhlásit výběrové řízení na oficiálního nájemce kostela. Podmínka byla jediná: aby to byla církev registrovaná u ministerstva kultury, aby se nepřihlásil nějaký blázen," poznamenal tajemník Fujdiak. Nájemce rada města vybrala v pátek. "Přihlásili se tři zájemci. Občanské sdružení, pseudopravoslavná církev kolem mosteckého kláštera zastoupená Evženem Freimannem a opravdová pravoslavná církev zastoupená knězem Vachatou. Ta jediná je registrovaná, proto vyhrála," vylíčil Fujdiak. Už o chvíli později vyrazili úředníci a strážníci ke kostelu. Navíc se rozhodli, že chrám budou ještě pár dní hlídat, aby se někdo nepokusil pečeť strhnout a dostat se dovnitř.

Freimann tím přišel kromě místa pro konání obřadů i o zázemí na setkávání Rytířského řádu svatého Konstantina a Heleny, který založil. Na dotaz, čím se bude živit, neodpověděl. "Mohl by dělat v knihovnictví nebo vykonávat běžnou administrativní činnost. Můžeme domluvit rekvalifikace," řekla ředitelka teplického úřadu práce Martina Bečvářová. Že by Freimann našel uplatnění uvnitř pravoslavné církve, je nepravděpodobné. Nadřízení mu v dubnu zakázali sloužit obřady a v květnu s ním ukončili pracovní poměr se zdůvodněním, že kazil pověst církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)