Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Radkovský žehnal v Plzni zvířatům, včetně erbovního velblouda

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 4. října 2013 19:57
Biskup Radkovský žehnal v Plzni zvířatům, včetně erbovního velblouda

Plzeňský biskup František Radkovský
Autor: bip.cz

Plzeň - Zvířatům z městského znaku, dvouhrbému velbloudovi, bílé chrtici a černému orlovi, žehnal dnes v Plzni biskup František Radkovský. Zahájil tak ve městě novou tradici, která se 4. října na mezinárodní den zvířat dodržuje po celém světě. Po žehnání zvířat z městského erbu biskup požehnal i domácím mazlíčkům, které lidé přivedli do bývalého františkánského kláštera v centru Plzně. V průvodu pak všichni symbolicky obešli část náměstí a před radnicí pozdravili primátora.

"S tradicí tady začínáme, ale v církvi to bylo vždy. V našich benedikcionálech, tedy knihách na různá žehnání a svěcení, je žehnání zvířat věnován celý oddíl," řekl biskup. Mezinárodní den zvířat se slaví 4. října na svátek svatého Františka z Assisi, který je považován za jejich patrona.

"Je to takové vyjádření úcty ke stvoření, které někdy zanedbáváme a ničíme a jindy zbožňujeme. Pro mnohé lidi, zvlášť pro lidi osamocené, je ten čtyřnohý přítel někdo, kdo jim přináší útěchu," řekl ČTK Radkovský.

Podle jednoho ze spoluorganizátorů akce Jiřího Boudníka se Plzeň přidala k městům, jako jsou New York nebo Londýn, kde tato tradice už je. I v Česku se už žehnání zvířat na řadě míst pořádá.

Letošní žehnání je podle Boudníka zároveň připomínkou události z roku 1433, díky níž se dostal do městského znaku dvouhrbý velbloud. Před 580 lety obléhali husité neúspěšně Plzeň, Plzeňané jim při výpadu za brány města dokonce ukradli dvouhrbého velblouda.

Nejstarším zvířetem v plzeňském znaku je bílá chrtice se zlatým obojkem. Podle nepotvrzené pověsti ji dal městu do erbu Přemysl Otakar II. K ní pak krátce po roce 1433 přidal Zikmund Lucemburský dvouhrbého velblouda jako připomínku na čin Plzeňanů. Znak v roce 1466 rozšířil ještě papež Pavel II., který přidal dvě pole, mimo jiné ve zlatém poli stojícího ozbrojeného muže s mečem a polovinou černého orla.

Svatý František z Assisi (1182 až 1226) byl mnich a zakladatel žebravého řádu františkánů. Mimo jiné pečoval o opuštěná, nemocná a týraná zvířata, a proto se stal jejich patronem. Mezinárodní den zvířat se slaví na jeho svátek.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)