Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Občanské sdružení odkoupením zachránilo trmický kostel pro potřeby farnosti

Domácí zpravodajství / MiH / Vlastní zpráva / 16. října 2013 17:28
Občanské sdružení odkoupením zachránilo trmický kostel pro potřeby farnosti

Kostel Narození Panny Marie v Trmicích
Autor: Wikipedia.org / Lysippos / Creative Commons

Trmice (Ústí nad Labem) - V pondělí, kdy byla podepsána kupní smlouva, se stalo novým majitelem kostela Narození Panny Marie v Trmicích Občanské sdružení pro záchranu kostela a fary v Trmicích – „FIAT VOLUNTAS TUA“. Věřící v Trmicích se tak již nemusí bát o zajištění svého zázemí. Farní budovu již před časem zakoupil kněz Stanislav Zápotocký, který ji svěřil do užívání farnosti.

"Po více než třech letech od vyhlášení insolvenčního řízení došla řada na prodej trmického kostela Narození Panny Marie. Ve středu 25. září se v Praze konalo výběrové řízení, jehož předmětem byl trmický chrám a jeho vnitřní (dosud neprodané) vybavení. Naše občanské sdružení se do výběrového řízení přihlásilo a později se ukázalo, že bylo jediným zájemcem. Ačkoli cena, kterou mohlo občanské sdružení za kostel nabídnout, byla výrazně nižší, než cena odhadní (nabídnout jsme mohli zhruba třetinu ceny odhadní), věřitelský výbor tuto naši nabídku akceptoval," uvedla v tiskovém vyjádření předsedkyně sdružení Marie Gottfriedová. Odhadní cena byla přitom podle Českého rozhlasu 7.600.000 Kč.

V roce 2010 se podle serveru Wikipedia.org stala trmická farnost první zkrachovalou římskokatolickou farností v Česku, a to v důsledku neúspěšného podnikání, kdy se podle odhadu zadlužila částkou přesahující 30 milionů Kč. Od října 2010 se farnost ocitla v úpadku a insolvenční správce Aleš Klaudy prohlásil, že jiné řešení než konkurs nepřipadá v úvahu. Do začátku listopadu 2010 přihlásilo 28 věřitelů pohledávky o celkové výši 18,4 milionu korun, z toho nejvíce, 4,1 milionu korun, požadoval zřizovatel farnosti, litoměřické biskupství. Nucený prodej majetku zahrnoval dvě fary a dva kostely včetně jejich cenného vybavení, u kostela v Roudníkách dokonce i přilehlý hřbitov. V roce 2011 proto vzniklo Občanské sdružení pro záchranu kostela a fary v Trmicích „FIAT VOLUNTAS TUA“, které nakonec úspěšně splnilo své poslání.

Plné znění tiskového vyjádření předsedkyně sdružení Marie Gottfriedová k získání trmického kostela naleznete na www.dltm.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)