Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se setkal s limburským biskupem, kritizovaným za luxus

Ze světa / juml / ČTK / 21. října 2013 18:33
Papež se setkal s limburským biskupem, kritizovaným za luxus

Limburský biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán / AKTUALIZOVÁNO - Papež František dnes udělil audienci německému biskupovi, který je ve vlasti ostře kritizován kvůli nákladné přestavbě svého sídla v Limburgu. Podrobnosti o výsledcích zhruba 20minutového rozhovoru nebyly oznámeny.

Vatikán žádné podrobnosti o setkání Františka s německým hodnostářem nezveřejnil. Limburská diecéze pouze uvedla, že biskup je "velmi vděčný za velmi povzbudivé setkání". "S papežem se dohodl na tom, že obsah jejich setkání zůstane důvěrný," uvedla diecéze.

Franz Peter Tebartz-van Elst získal od médií přezdívku "biskup luxusu" a spekuluje se, že by kvůli okázalému životnímu stylu mohl přijít o svůj úřad. Papež klade důraz na pojetí skromné církve, jejímž cílem je starost o chudé a lidi na okraji společnosti.

Renovace limburské biskupské rezidence stála církev 31 milionů eur (asi 800 milionů korun). Podle tisku a kritiků stavby za toto prodražení mohou "speciální přání" samotného biskupa, který si svou rezidence luxusně zařídil a několikrát prý nechal předělat už hotové části, se kterými nebyl spokojen.

Vysoká částka vyvolala v Německu značnou pozornost a spory, které se rozhořely, se nyní musí řešit až ve Vatikánu. Tebartz-van Elst kvůli tomu odjel do církevního státu a na audienci u papeže čekal týden.

"Znovuobnovení limburského biskupství bude určitě značně obtížné. Situace se vyvinula tak, že se něco musí stát," řekl po dnešní audienci novinářům biskup z Osnabrücku Franz-Josef Bode.

Biskup čekal v Římě na audienci u papeže téměř týden, před ním František soukromě přijal kolínského arcibiskupa Joachima Meisnera, který je podle agentury DPA považován za podporovatele limburského biskupa. S papežem však pravděpodobně 79letý církevní hodnostář probíral svou vlastní žádost o uvolnění z funkce.

Už minulý čtvrtek papež přijal také předsedu Německé biskupské konference Roberta Zollitsche, který vyjádřil naději, že se aféra brzy vyřeší.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)