Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církve dosud požádaly o téměř 49.000 pozemků a 238 staveb

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 7. listopadu 2013 16:14
Církve dosud požádaly o téměř 49.000 pozemků a 238 staveb

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Praha - Církve a náboženské společnosti požádaly do konce října o téměř 49.000 pozemků a 238 staveb. Jednotliví žadatelé, u nichž převažuje římskokatolická církev, podali dvěma desítkám státních institucí celkem 2080 výzev. Další žádosti o vydání majetku mohou církve podle zákona podávat ještě do konce roku. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo kultury na své webové stránce. 

Nejvíce výzev, 1114, eviduje Státní pozemkový úřad, který musí posoudit žádosti o více než 24.000 pozemků a 198 staveb. Lesy České republiky dostaly 867 žádostí o vydání téměř 24.000 pozemků a šesti staveb. Čtyři desítky žádostí o 132 pozemků dostalo Povodí Vltavy. Národní památkový ústav dostal pět výzev týkajících se celkem 17 pozemků a osmi staveb; patří k nim třeba na seznamu UNESCO zapsaný kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, o nějž žádá Biskupství brněnské. 

K budovám, o kterých se v poslední době, především krátce před volbami, mluvilo jako o možném předmětu církevních restitucí, patří také několik objektů v areálu Pražského hradu. Správě Pražského hradu podala Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze výzvy k vydání majetku, aby, jak bylo předjednáno, mohla do budoucna vlastnit budovy, které dnes užívá, řekl ČTK Aleš Pištora, mluvčí Arcibiskupství pražského, jehož prostřednictvím kapitula žádost podala. Budova Starého probošství, Mladotův dům tvořený dvěma budovami a budova Nového probošství by měly sloužit jako zázemí pro liturgické akce, koncerty a další kulturní projekty spojené s katedrálou. 

"Objektů potřebných pro činnost Správy Pražského hradu je kapitula připravena se vzdát a přenechat je státu. Tak jako v roce 2010, je i dnes kardinál Duka veden snahou o dosažení shody, která umožní dobré fungování onoho duchovního, kulturního a státního symbolu, kterým je Svatovítský chrám," uvádí mluvčí. Podle dřívějších vyjádření pozemkového úřadu by stát mohl církvím vrátit až 30.000 hektarů zemědělské půdy. Lesy ČR blokují pro restituce asi 142.000 hektarů lesních pozemků, což je zhruba 11 procent lesů, na kterých hospodaří. Církvím by se mohlo vrátit takřka 900 budov, z nichž přes 300 představují zemědělské objekty.

Stát vyjednal církevní narovnání a změnu financování se 17 církvemi a náboženskými společnostmi, součástí je i postupné snižování platu duchovních ze státního rozpočtu. Církve mají podle schváleného zákona od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)