Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Posád ve Vimperku žehnal nový zvon, město slaví 750. výročí

Kultura / vlu / ČTK / 24. listopadu 2013 13:43
Biskup Posád ve Vimperku žehnal nový zvon, město slaví 750. výročí

Českobudějovický biskup Pavel Posád
Autor: Wikipedia.org

Vimperk - Obyvatelé Vimperku si k 750. výročí první písemné zmínky o městě nadělili nový zvon. Dnes mu žehnal českobudějovický biskup Pavel Posád při českoněmecké mši, zavěšen do zvonice městské věže bude ve čtvrtek. Jeho srdce začne tlouct poprvé o prvním adventním víkendu. Lidé na něj ve sbírce darovali 700.000 korun a v anketě mu vybrali jméno Inocenc po patronovi města.

"Téměř tunový zvon byl odlit na svátek Všech svatých v nizozemském Astenu pod dohledem zvonaře Petra Manouška. V pátek byl přivezen do Vimperku se zastávkou v kovářské dílně v Kladně, kde byl mimo jiné vybaven srdcem," řekl ČTK starosta města Bohumil Petrášek.

Zvon je laděn v tónu H1. Spodní průměr zvonu je něco přes metr, stejně jako výška, váží 930 kilogramů. Je na něm jméno patrona města a mimo jiné jej zdobí lipové a dubové listy národních stromů Čechů a Němců. Potomci vimperských Němců na něj přispěli asi polovinou peněz. U příležitosti žehnání zvonu bylo ve vimperském pivovaru uvařeno speciální pivo Inocenc.

V úterý 26. listopadu se v kostele Navštívení Panny Marie uskuteční vánoční koncert bubenického souboru Wild Sticks, který bude poděkováním všem, kdo přispěli na zvon. V sobotu 30. listopadu před první nedělí adventní pak projde městem průvod a při rozsvícení vánočního stromu na náměstí začne tlouct Inocencovo srdce. Lidé se budou moci zaposlouchat do jeho tónů a posoudit, jak dobře si rozumí s téměř o šest století starším zvonem Maria Hilf.

"Zvon Maria Hilf z roku 1419 je jedním z nejstarších zvonů v Čechách, rozeznít ho ale lze jen lidskou silou. Nový zvon má elektrický pohon," poznamenal starosta.

Městská zvonice, kam bude zvon zavěšen, je součástí většího ze dvou vimperských kostelů. Tvoří výraznou dominantu staré části města. První zmínky o jeho existenci sahají do roku 1365. V pravé boční lodi je skleněná rakev z roku 1768 s ostatky svatého Inocence, patrona města. Kostelní zvony se nacházejí v městské věži. Největší zvon - Navštívení Panny Marie, byl odvezen zřejmě za druhé světové války. Na věži zůstaly dva zvony: Maria Hilf a umíráček.

Existenci města dokládá písemná zmínka na listině, kterou pražský biskup Jan potvrdil věnování statků Oldřichovi z Valdeka. Mezi svědky je uváděn také Purkart z Vimperku. Lidé název zvonu vybrali v anketě. Inocencovi dali přednost před Purkartem, Zvonem smíření a Jubilejním.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)