Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Po dvou letech skončila nákladná obnova poutního kostela v Dobré Vodě na Novohradsku

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 12. prosince 2013 11:17
Po dvou letech skončila nákladná obnova poutního kostela v Dobré Vodě na Novohradsku

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Dobré Vodě na Novohradsku
Autor: Wikipedia.org / Zdeněk Kubeš / Creative Commons

Dobrá Voda (Novohradsko) - V Dobré Vodě na Novohradsku, které se říká jihočeské Lurdy, skončila dvouletá obnova interiéru poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie. V plné kráse si ho věřící budou moci prohlédnout v pátek na Fatimský den, kdy si připomenou zjevení Panny Marie, v neděli 15. prosince pak přijedou ze sousedního Rakouska na adventní pouť. V půvabném místě Novohradský hor pod vrcholem Kraví hory, odkud stéká do kašen pod kostelem léčivá voda, se mohou zájemci zúčastnit i půlnoční bohoslužby. 

"Restaurování interiéru chrámu přišlo na 15 milionů korun, z velké části na náklady přispěli německy mluvící věřící," řekl včera ČTK Ludvík Lošek z místní farnosti. "Odborníci z Bavorska zrestaurovali všechny nástěnné malby, štuky, římsy, obnovili zlacení, sochy, oltáře, kazatelnu, varhany, prostě veškerý mobiliář v kostele kromě nových lavic. Lešením jsme se museli dostat až nahoru do 'lucerny', což je nějakých 25 metrů," popsal práce Lošek. Při odvlhčení stavby, na které přispěl stát, se položila také nová podlaha. 

Do odsunu německého obyvatelstva v roce 1945 patřila Dobrá Voda mezi nejvýznamnější mariánská poutní místa v zemi. Chrám a další stavby, z nichž některé byly po druhé světové válce zničeny, nechali v letovisku na počátku 18. století postavit majitelé novohradského panství Buquoyové. Místo proslulo pramenem mírně radioaktivní vody, které se připisují léčivé účinky. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)