Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na internetu byl zveřejněn textový archiv českého vysílání Vatikánského rozhlasu z let 1950-1992

Domácí zpravodajství / MiH / Radiovaticana.cz / 18. prosince 2013 9:51
Na internetu byl zveřejněn textový archiv českého vysílání Vatikánského rozhlasu z let 1950-1992

Hlavní administrativní budova Rádia Vatikán v Římě
Autor: Wikipedia.org / Joshua Sherurcij / Creative Commons

Praha - Ústav pro studium totalitních režimů připravil u příležitosti 66. výročí zahájení pravidelného českého vysílání Vatikánského rozhlasu velmi hodnotný dárek. Jedná se o internetovou publikaci textového archivu českého vysílání, a to zejména z dob komunistické totality.

Po dohodě s Rádiem Vatikán provedl Ústav pro studium totality digitalizaci více než 70 tisíc stran textu zachycujících každodenní vysílání od roku 1950 do roku 1992 a zveřejnil je na svých internetových stránkách. A třebaže se archivní texty roku 1949 a dvou měsíců roku 1963 nedochovaly, je zpřístupnění tohoto toku medializovaných dějin významným počinem, který prospěje obci historiků i společenské paměti. 

Rádio Vatikán či Vatikánský rozhlas je oficiální rozhlasová stanice Vatikánu, kterou na přání papeže Pia XI. vybudoval slavný italsko-irský vynálezceGuglielmo Marconi. Hlavním sídlem Vatikánského rozhlasu je severní věž v leonských hradbách s přilehlým palácem Lva XIII. Vedením rádia jsou od jeho počátků pověřeni jezuité. 

O vysílání v češtině se zasadil především pražský arcibiskup Josef Beran, který již během svého prvního pobytu v Římě požádal 23. února 1947 o zvláštní vysílání pro Československo. V té době jeho snahu podporovala i československá vláda. První české vysílání se konalo 22. dubna 1947 u příležitosti zahájení jubilejních svatovojtěšských oslav. Pravidelně se začalo vysílat 24. prosince 1947. Původně existovalo pro Československo jen jedno společné vysílání, v roce 1949 došlo k jeho rozdělení na českou a slovenskou sekci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)