Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka uvítal na vánočním obědě chudé bezdomovce a uprchlíky

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 25. prosince 2013 15:39
Duka uvítal na vánočním obědě chudé bezdomovce a uprchlíky

Kardinál Dominik Duka
Autor: archiv redakce / Vít Luštinec / Christnet

Praha - Na tradičním vánočním obědě uvítal dnes kardinál Dominik Duka v Arcibiskupském paláci chudé, bezdomovce, uprchlíky a osamělé lidi. Společné posezení na Boží hod vánoční pro 270 hostů uchystalo letos popatnácté laické katolické hnutí Komunita Sant'Egidio. Pražský arcibiskup Duka oděný ve slavnostním červeném kardinálském rouchu popřál všem šťastné a požehnané Vánoce. Vyzval své hosty, aby hledali oporu v druhých lidech, když se jim něco v životě nepovedlo.

"Hledejte oporu, to říkají i Vánoce, že člověk na to není sám. Příslib mesiáše a příchod pána Ježíše dal základní normu 'co chceš, aby jiní činili tobě, čiň i jim', to je vaše obrovská šance," řekl Duka. Zdůraznil, že každý i sám se musí snažit stát na vlastních nohou.

Všem stolovníkům požehnal a připil si s nimi sklenkou šampaňského. Ještě před jeho příchodem si hosté společně s operní pěvkyní Markétou Mátlovou zazpívali koledy Pásli ovce valaši, Tichá noc a Nesem vám noviny. Podle pěvkyně tak vytvořili krásný andělský sbor. K němu se po příchodu přidal i Duka ve společném latinském zpěvu. Přítomní ho za to ocenili mohutným potleskem.

Slavnostní oběd se podával v sále kardinála Berana v Arcibiskupském paláci na Hradčanském náměstí a také v sále kapucínského kláštera na Loretánském náměstí. Jako tradičně byla polévka s játrovými knedlíčky, svíčková nebo pečená kachna či kuře se zelím a knedlíkem. Jako dezert pak vánoční cukroví a ovoce. Každý host dostal vánoční balíček, někdo v něm měl bundu, jiný ponožky či teplou šálu a všichni hygienické potřeby.

O hosty se staralo kolem 60 dobrovolníků, někteří servírovali menu, jiní usedli za slavnostně prostřený stůl spolu s hosty. Společné vánoční obědy uspořádala komunita dnes v 70 zemích celkem pro 200.000 chudých a osamělých lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)