Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hradecká diecéze zahájila oslavy 350. výročí od založení, biskup Vokál představil nový znak

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 2. ledna 2014 14:33
Hradecká diecéze zahájila oslavy 350. výročí od založení, biskup Vokál představil nový znak

Hradecký biskup znak odhalil při odpolední bohoslužbě v katedrále. Zahájil tak oslavy 350. výročí založení diecéze.
Autor: Diecezehk.cz

Hradec Králové - Královéhradecký biskup Jan Vokál při včerejší novoroční bohoslužbě zasvětil diecézi Neposkvrněnému Srdci Panny Marie, zahájil tak jubilejní rok 350. výročí od jejího založení. Biskup zároveň v katedrále odhalil nový diecézní znak, jehož autorem je italský kardinál di Montezemolo, ten dal diecézi návrh jako dárek k jubileu, magazín Christnet.cz o tom informoval biskupský sekretář Petr Suchomel.

"V letošním roce si nechceme jen připomínat dávnou historii. Chceme na ni plně navázat. Učiníme to dnes tím, že společně obnovíme a oživíme dávnou mariánskou úctu, která je s diecézí spojena více, než mnozí z nás tušili," řekl biskup Jan Vokál v úvodu novoroční mše v katedrále Svatého Ducha, kterou zcela zaplnili věřící z celé diecéze. Vokál  tak chce navázat na mariánskou úctu svého předchůdce biskupa Jana Tobiáše Beckera, který na začátku 18. století umístil sochu Panny Marie přímo nad hlavní vchod biskupské rezidence. Zároveň se tím připojil k papeži Františkovi, který Neposkvrněnému Srdci Panny Marie svěřil svět loni v říjnu.

"Přijímáme-li Krista, nemůžeme přehlížet Marii. Na cestě ke Kristu nelze Matku Boží minout nebo obejít," doplnil biskup.

Při bohoslužbě také hradecký biskup odhalil nový diecézní znak, ve kterém k tradiční holubici Ducha Svatého, jemuž je zasvěcena katedrála, přibylo mariánské písmeno M. Znak vytvořil italský kardinál Andrea Cordero Lanza di Montezemolo, ten je mimo jiné autor papežského znaku Benedikta XVI. a desítek dalších biskupských, kardinálských a papežských znaků.

“Nový znak byl vytvořen tak, aby na ten starý navazoval - tedy bílá holubice na červeném pozadí. Dosavadní znak se používal v této podobě až od 90. let a problém byla určitá nejednota - jinak vypadala holubice v katedrále, jinak v biskupské kapli, jinak na oficiálním znaku. Znak také nebyl příliš heraldický, spíše to bylo jakési výtvarné dílo,” upozornil Petr Suchomel a doplnil: “Biskup Jan Vokál to chtěl sjednotit a doplnit o mariánský symbol. Kardinála di Montezemolo osobně navštívil, ukázal mu dosavadní znak i několik variant, jak byla holubice používána dříve. Záměrem bylo, aby Duch Svatý v podobě holubice důstojně sestupoval. Na předchozím znaku holubice spíše vypadala, jako když padá.”

Na otázku, kolik navržení nového znaku stálo peněz, biskupský sekretář odpověděl: “Pan kardinál žádný honorář nechtěl - obvykle si za návrhy pro biskupy nic nebere. Hradecké diecézi dal návrh jako dárek k jubileu.”

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)