Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

AP: Benedikt XVI. údajně zbavil kněžství na 400 kněží za zneužívání dětí

Ze světa / vlu / ČTK / 17. ledna 2014 21:23
AP: Benedikt XVI. údajně zbavil kněžství na 400 kněží za zneužívání dětí

Benedikt XVI.
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán - Nyní emeritní papež papež Benedikt XVI. zbavil v letech 2011 a 2012 kněžství téměř 400 duchovních kvůli zneužívání dětí, což je více než dvojnásobný počet oproti rokům 2008 až 2009. Podle agentury AP to uvádí dokument Vatikánu připravený pro čtvrteční jednání ve výboru OSN pro práva dítěte, před nímž arcibiskup Silvano Tomasi hájil katolickou církev v otázce zneužívání dětí.

Podle AP nová statistika ukazuje výrazný nárůst odebírání kněžství v letech 2011 až 2012 oproti rokům 2008 až 2009, kdy o kněžský talár přišlo přes 170 kněží. Právě tehdy podle AP Vatikán poprvé poskytl detaily k počtu duchovních, kteří byli kvůli tomuto skandálu zbaveni svého kněžství. Předtím zveřejnil pouze počet případů sexuálního zneužívání duchovními, o nichž se dozvěděl.

Tomasi při slyšení před výborem v Ženevě prohlásil, že tyto činy nemohou být nikdy ospravedlněny. Důležité je podle něj také zjistit pravdu o tom, co se v minulosti stalo, aby se to už nikdy nemohlo opakovat. Zástupci Vatikánu rovněž orgánu OSN sdělili, že uvítají jakékoli jeho podněty k realizaci náležitých opatření.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi ovšem podobnou interpretaci AP o počtu propuštěných duchovních odmítá: "Informace které se dnes večer objevily jsou pravděpodobně založeny na nesprávném výkladu údajů zveřejněných ve sborníku aktivit Svatého stolce za rok 2011... Je důležité si uvědomit, že tyto případy obvykle odkazují na události, které se odehrály v předchozích letech. Navíc uváděná data se nevztahují k výsledku projednávaných případů, a proto není možné záležitost interpretovat jako počet kněží propuštěných z duchovního stavu."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)