Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Policie obvinila duchovního ze znásilnění a pohlavního zneužití

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 10. února 2014 11:07

Havlíčkův Brod - Kvůli mravnostním deliktům zadržela policie duchovního z Havlíčkova Brodu. Dvaapadesátiletý muž byl obviněn z několika trestných činů, včetně znásilnění a pohlavního zneužití. Od čtvrtka je ve vazební věznici v Hradci Králové. Hrozí mu vězení až na deset let, uvedla dnes mluvčí policie Dana Čírtková.

"Případ je nezvykle závažný nejen z hlediska skutkových podstat všech spáchaných činů, ale také proto, že pachatel využil bezbrannosti a důvěry obětí, se kterými byl v pravidelném kontaktu jako duchovní," uvedla mluvčí.

Prověřování odstartovalo oznámení od sedmatřicetileté ženy. Uvedla, že na ni muž od léta 2012 vyvíjel v havlíčkobrodském bytě psychický nátlak a že ji pak koncem loňského roku čtyřikrát znásilnil. "Muže jsme usvědčili také z další mravnostní trestné činnosti, které se měl dopustit na teprve třináctileté dívce ze Svitavska," doplnil David Spilka z havlíčkobrodského policejního odboru.

Havlíčkobrodští kriminalisté se případem zabývají od počátku loňského prosince. Podezřelého muže zadrželi minulé pondělí v Praze, a to před bytem, který muž příležitostně využíval. Obvinili ho ze sexuálního nátlaku, znásilnění, pohlavního zneužití a ze zneužívání dítěte k výrobě pornografie.

Hradecký diecézní biskup Jan Vokál postavil obviněného duchovního mimo službu, sdělil ČTK biskupský sekretář Petr Suchomel.

Informaci o údajné trestné činnosti duchovního biskupství podle Suchomela obdrželo pouze zprostředkovaně. "Žádný státní orgán nás zatím nekontaktoval, nejsou nám známy podrobnosti. Přesto byla dotyčná osoba diecézním biskupem okamžitě postavena mimo službu až do konečného objasnění neviny či viny," uvedl Suchomel.

 "Je to pro nás naprosto šokující zpráva," uvedl k případu na dotaz ČTK generální sekretář České biskupské konference (ČBK) Tomáš Holub. ČBK zatím podle něj nemá tolik informací, aby se k tomu mohla blíže vyjádřit. "Ale určitě to je věc, která bude probírána mezi biskupy, o tom není pochyb," dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)