Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evoluční teorii vyznává desetina Američanů, půlka ji zpochybňuje

Ze světa / vlu / ČTK / 17. února 2014 13:06
Evoluční teorii vyznává desetina Američanů, půlka ji zpochybňuje

Charles Darwin, zakladatel evoluční biologie
Autor: Wikipedia.org

Washington / Aktualizováno - Jen každý desátý Američan bez výhrad věří vědecké evoluční teorii Charlese Darwina. Naopak téměř polovina jich přisuzuje stvoření vesmíru, Země a člověka božímu zásahu. Vyplývá to podle agentury DPA z průzkumu, který zadalo Americké sdružení pro rozvoj vědy (AAAS) a jehož výsledky na konferenci AAAS v Chicagu představila Elaine Howardová Ecklundová z Riceovy univerzity v Houstonu.

Pouze 9,5 procenta obyvatel Spojených států je podle této ankety přesvědčeno, že bůh nebo jiná vyšší moc neměly žádný vliv na vznik vesmíru a lidí. Naproti tomu 48,8 procenta Američanů si je jistá, že bůh stvořil vesmír a Zemi a z jeho dílny pochází i člověk, nebo se minimálně na jeho zrodu spolupodílel.

Dalších sedm procent vyjádřilo pevné přesvědčení, že vše vzniklo na na základě plánu nějaké inteligentní síly. Pět procent Američanů pak věří, že bůh sice stvořil vesmír a Zemi, živočišné druhy včetně člověka se ale vyvinuly bez jeho přičinění. Více než 30 procent účastníků průzkumu není rozhodnuto pro žádnou z těchto variant.

Ke kreacionismu, tedy názoru, že bůh stvořil život během šesti dnů, se podle této ankety hlásí 43 procent amerických evangelíků. Více než 40 procent se jich rovněž vyslovilo pro to, aby se na školách vyučoval kreacionismus místo Darwinovy evoluční teorie, podle níž se život na Zemi vyvinul do dnešní podoby postupně během miliard let bez zásahu shůry.

Ze zhruba 600 dotázaných amerických vědců byla jen necelá pětina naprosto přesvědčena o tom, že bůh nebo nějaká inteligentní síla nemá se vznikem vesmíru a člověka nic společného.

Socioložka Howardová Ecklundová spolu s kolegy z univerzity oslovila na 17.000 lidí, z nichž okolo 10.000 poskytlo své odpovědi. Tento počet je v americké společnosti pokládán za dostatečný pro reprezentativní průzkum, poznamenala DPA.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)