Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sudům Staré myslivecké požehnal farář, jeden míří do Vatikánu

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 14. dubna 2014 18:09
Sudům Staré myslivecké požehnal farář, jeden míří do Vatikánu

Stará myslivecká
Autor: Staramyslivecka.cz

Prostějov - Sudy Staré myslivecké od společnosti Granette & Starorežná Distilleries se po sto letech dočkaly velikonočního požehnání. Udělil jim je na Modré pondělí farář z prostějovské farnosti svatého Petra a Pavla. Jeden z požehnaných dubových soudků nyní poputuje až za papežem do Vatikánu. ČTK o tom informovali zástupci společnosti.

Tradice velikonočního žehnání sudům Staré myslivecké je stará jako samotná značka. "Nepovažujeme se za pouhé výrobce nápoje Stará myslivecká, ale zejména za strážce historie a tradic spojených s touto značkou. O své sudy z limuzského dubu pečujeme se stejnou láskou a pozorností, jako to dělali již zakladatelé firmy. Proto jsme se rozhodli znovu po sto letech obnovit tradici velikonočního žehnání sudům," uvedl obchodní a marketingový ředitel společnosti Vladimír Vavřich.

Tradice velikonočního žehnání sudům se podle zástupců společnosti datuje k roku 1847. Jarní žehnání sudům vycházelo z římského zvyku, kdy kněží chodili před Velikonocemi po domech a vyprošovali boží požehnání nejen pro lidi, ale také pro zvířata a věci, aby sloužily svým majitelům k užitku. Dubovým sudům kněz uděloval svaté požehnání každoročně na začátku velikonočního týdne. Tuto dlouholetou tradici narušily na začátku 20. století světové války, takže poslední zmínka o žehnání sudům Staré myslivecké pochází z roku 1914. Společnost tradici obnovila přesně po sto letech.

Společnost Granette & Starorežná Distilleries vznikla v roce 2011 sloučením společností Granette a Starorežná Prostějov. Roční produkce firmy činí zhruba 120.000 hektolitrů alkoholických nápojů. Do jejího výrobního portfolia patří více než stovka produktů, kromě Staré myslivecké také Starorežná či Hanácká vodka. Předloni firma dokončila přesun výroby likérů z Ústí nad Labem do Prostějova.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)