Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravoslavní i západní křesťané se sešli společně v Jeruzalémě na Velikonoce. Židé oslavili Pesach

Ze světa / kir / čtk / 21. dubna 2014 14:09
Pravoslavní i západní křesťané se sešli společně v Jeruzalémě na Velikonoce. Židé oslavili Pesach

Chrám Božího hrobu v Jeruzalémě
Autor: Wikipedia.org / Berthold Werner / Creative Commons

Jeruzalém -  V Jeruzalémě se  sešli věřící křesťané z celého světa, aby oslavili Velikonoce. Tisíce lidí se zúčastnily slavnostní liturgie v chrámu Božího hrobu, kterou vedl latinský patriarcha Jeruzaléma Fuád Tval, napsala agentura DPA. Poutníci pak spolu s procesím zamířili do Starého města. Chrám Božího hrobu stojí údajně na místě, kde Ježíš podle tradice zemřel na kříži.

V Jeruzalémě  zároveň o Velikonocích došlo k potyčkám mezi izraelskou policií a palestinskými křesťany. Palestinci tvrdí, že jim policie bránila v přístupu na vigilie v chrámu Božího hrobu. Potvrdil to i zmocněnec OSN pro Blízký východ Robert Serry, který na místě byl. Izrael to ale odmítl s tím, že šlo o "miniincident" a že vykládat zdržení na kontrolním stanovišti jako nedostatek respektu k náboženskému vyznání je ze Serryho strany "chybou úsudku".

V Jeruzalémě během Velikonoc panují přísná bezpečnostní opatření. Město, kam každoročně přijíždějí oslavit největší křesťanské svátky desetitisíce turistů, zažívá letos ještě mnohem rušnější období. Velikonoce totiž ve stejném termínu jako katolíci slaví i pravoslavní křesťané, židé navíc slaví svátek Pesach, jímž si připomínají vyvedení Izraelitů z Egypta.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)