Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Italské oběti sexuálního zneužívání vyzvaly papeže ke zjednání spravedlnosti

Ze světa / MiH / ČTK / 10. května 2014 9:33
Italské oběti sexuálního zneužívání vyzvaly papeže ke zjednání spravedlnosti

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Řím - Skupina italských obětí sexuálního obtěžování vyzvala v pátek papeže Františka ke zjednání spravedlnosti a k ustavení komise, která by případy zneužívání duchovními římskokatolické církve vyšetřila. Sedmnáct obětí sexuálních útoků si v dopise stěžovalo na nedostatečnou pozornost, kterou případům zneužívání věnuje italská církev i sám Vatikán. 

Polovina signatářů dopisu byla v minulosti studenty školy pro nedoslýchavé ve Veroně, kde se údajně přes dvacet duchovních zapojilo do sexuálních útoků na chovance. Dopis odeslaly oběti zneužívání místopředsedovi vatikánské vlády Angelovi Becciuovi s žádostí, aby text předal papeži. Úřad hlavy římskokatolické církve zatím žádost nekomentoval. 

V Itálii byla nedávno zveřejněna jména 150 kněží, které údajně po roce 2000 italské soudy odsoudily za sexuální útoky. Italská biskupská konference ale podle agentury AP na podobné případy reagovala donedávna jen váhavě. Směrnice o ochraně dětí doporučené Vatikánem dostali italští duchovní teprve letos. 

Vatikán za posledních deset let kvůli sexuálnímu obtěžování dětí zbavil úřadu 848 kněží a dalších 2572 potrestal menšími tresty. První takovou ucelenou statistiku vůbec minulé úterý před jedním z výborů OSN v Ženevě představil vyslanec Vatikánu při OSN arcibiskup Silvano Tomasi. Oznámil, že od roku 2004 bylo Vatikánu hlášeno více než 3400 věrohodných případů zneužívání. Jenom loni to bylo 401 případů. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)