Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Památkový ústav odmítl v rámci restitucí vydat hrad Bouzov

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 22. května 2014 12:16
Památkový ústav odmítl v rámci restitucí vydat hrad Bouzov

Hrad Bouzov
Autor: Wikipedia.org / Harold / Creative Commons

Praha - Národní památkový ústav (NPÚ) odmítl vydat v rámci církevních restitucí hrad Bouzov. Podle ústavu byl hrad konfiskován na základě Benešových dekretů, a tudíž se na něj současný zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi nevztahuje. ČTK to dnes sdělila Simona Juračková z NPÚ.

Žadatelem o státní hrad Bouzov byla Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě. Požadovala vydat také hradní mobiliář. I tuto výzvu NPÚ odmítl.

Německý řád bude o majetek žádat znovu soudní cestou. Řád se tak nemovitosti dožadoval již dříve. "Postup státu byl očekáván, řád rozhodnutí nepřekvapilo. Argumenty, které stát uvádí, shledali zástupci řádu jako obzvláště nevydařené. Výrazně s argumentací nesouhlasí," řekl dnes ČTK mediální zástupce řádu Mikoláš Černý.

Podle ústavu byl hrad, který je národní kulturní památkou, konfiskován na základě Benešových dekretů, a tudíž se na něj současný zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi nevztahuje. ČTK to dnes sdělila Simona Juračková z NPÚ. Žádnou dohodu o vydání majetku zatím ústav neuzavřel.
  
Hrad byl konfiskován dle zmíněných dekretů, nikoli však Německému řádu. O majetek přišel řád už krátce po odtržení Sudet od Československa, v říjnu 1938. Z rozhodnutí Adolfa Hitlera byl Německý řád zrušen jako nepřátelský říši a nemovitosti byly zabaveny či převedeny na nové vlastníky. Hrad Bouzov získal šéf SS Heinrich Himmler.

Německý řád se o hrad již dříve soudil, podle Černého ale soudy vydávaly svá rozhodnutí s odkazem na dobu, až bude přijat zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Už brzy poté, co zákon minulý rok vstoupil v platnost a byly podány první výzvy, se začalo spekulovat o tom, že podobně sporné případy jako je Bouzov úředníci nevyřeší a nechají rozhodnutí na soudech.
   

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)