Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Policie prý v mešitě neporušila mezinárodní dohody

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 24. května 2014 10:17
Policie prý v mešitě neporušila mezinárodní dohody

Ilustrační foto - Policejní zásah v muslimské modlitebně při páteční modlitbě v Praze
Autor: Youtube.com / repro

Praha - Policie při nedávném zásahu v pražských mešitách neporušila Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích. Na postup policie si v nótě stěžovalo indonéské velvyslanectví, podle kterého byla porušena pasáž o tom, že diplomaté nesmějí být žádným způsobem zatčeni nebo zadrženi. To se nestalo, vyplývá z informací, které dnes ČTK poskytlo ministerstvo zahraničních věcí.

Přímým účastníkem zásahu byl tajemník indonéské ambasády Wahono Yulianto, který kritizoval postup ozbrojených policistů. Zástupci ambasády byli z mešity údajně propuštěni až po hodině a půl, přestože se chtěli prokázat diplomatickými dokumenty.

Česká diplomacie odpověděla na nótu na základě informací od policie. "Při policejním zásahu nedošlo k zadržení žádného člena diplomatického personálu mise, došlo pouze k malému zdržení osob vzhledem k nutnosti prověření totožnosti přítomných," uvedla Pavla Veličkinová z tiskového odboru Černínského paláce. Zásah byl v pořádku také podle interního šetření policie, o jehož výsledcích dříve informovalo ministerstvo vnitra.

Zásah měl diplomatickou dohru i v Indonésii. Český velvyslanec Tomáš Smetánka byl totiž předvolán na ministerstvo zahraničí v Jakartě. Údajně mluvil s indonéskou stranou o aktuálních otázkách, přičemž Indonésané zmínili i zásah v pražské mešitě.

Policisté zasahovali v pražské modlitebně a v islámských centrech koncem dubna. Akce se odehrála v pátek před hlavními modlitbami. Po zásahu byl obviněn muž z Prahy z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, za což mu hrozí až deset let vězení. Je podezřelý z toho, že v Česku zajistil vydání a distribuci knihy, která šíří rasismus.

Zásahem se nedávno zabýval i vládní výbor pro práva cizinců, který vyzval vládu, aby ujistila muslimy v Česku o respektu k jejich náboženskému cítění a hodnotám.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)