Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Šimon Peres a Mahmúd Abbás přijali papežovo pozvání do Vatikánu

Ze světa / vlu / ČTK / 25. května 2014 21:40
Šimon Peres a Mahmúd Abbás přijali papežovo pozvání do Vatikánu

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Jeruzalém - Papež František dnes v Betlémě vyzval k nalezení trvalého míru mezi Izraelem a Palestinci. Současnou situaci označil za nepřijatelnou. Učinil to při společném vystoupení s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem, jehož pozval stejně jako izraelského prezidenta Šimona Perese ke společné modlitbě do Vatikánu. Oba je přijali a mají se s papežem sejít v červnu.

Papež do Betléma přiletěl z Jordánska, kde v sobotu zahájil třídenní blízkovýchodní cestu. Z Betléma se v podvečer přemístil do Izraele. Na letišti v Tel Avivu vyjádřil František "hluboký smutek" nad sobotním útokem v židovském muzeu v Bruselu, při němž byl zabit izraelský manželský pár a Francouzka. Na světě "nesmí být místo pro antisemitismus", zdůraznil papež. Belgické úřady ale zatím antisemitský podtext útoku nepotvrdily.

Papež také zopakoval své přesvědčení, že v konfliktu mezi Izraelem a Palestinci není žádné jiné cesty, než je "cesta dialogu, usmíření a míru". Tou je nutné "se stále znovu vydávat, odvážně a neúnavně", zdůraznil František.

Ačkoli Vatikán kladl důraz na náboženský charakter papežovy návštěvy, politickým tématům se František nevyhnul. Jordánsko ocenil za jeho pomoc lidem prchajícím před boji v Sýrii a žádal Ammán, aby pomohl najít řešení syrského konfliktu.

Palestinci jeho cestu od počátku interpretují z politického hlediska. Už to, že František letěl z Ammánu přímo do Betléma, nikoli přes Izrael jako jeho předchůdci, je podle nich známkou uznání jejich nezávislosti. Vatikán v programu Abbáse označoval jako palestinského prezidenta a papež hovořil o dobrých vztazích Vatikánu se "státem Palestina".

"Je třeba jednou a provždy znásobit úsilí a vytvořit podmínky pro trvalý mír založený na spravedlnosti, uznání práv jednotlivců a zajištění vzájemné bezpečnosti," sdělil papež stojící u řečnického pultu vedle Abbáse. Ve čteném proslovu František žádal, aby všichni našli "odvahu k velkorysosti a tvořivosti a ukončili dlouhý a nepřijatelný konflikt, jež způsobil tolik těžko hojitelných ran". Izraelsko-palestinské mírové rozhovory byly sice obnoveny loni, ale letos skončily neúspěchem. 

Abbás na rozdíl od papeže volil konfrontační tón, když nařkl Izrael, že se snaží vyhnat křesťany a muslimy z východního Jeruzaléma. Informovali jsme "o systematických snahách Izraele změnit vzhled a charakter východního Jeruzaléma a vyhnat z něj palestinské obyvatelstvo, křesťany a muslimy," řekl.

Papež po setkání nastoupil do otevřeného automobilu a zdravil se v ulicích Betléma s lidmi, mezi nimiž byli také zahraniční turisté. Neplánovaně se zastavil u bariéry, jež odděluje západní břeh Jordánu od území Izraele a která probíhá v těsné blízkosti Betléma. Vystoupil z auta a několik minut se zdržel pod jednou z izraelských strážních věží.

Na náměstí Jesliček pak sloužil před 8000 lidmi mši, v jejímž závěru pozval Abbáse a Perese, aby se přijeli za ním do Vatikánu pomodlit za mír. "Zde, na místě zrození prince míru, nabízím svůj dům jako místo pro toto setkání k modlitbě," řekl papež. Mše se sloužila z pódia, za nímž byla velká freska s tématem narození Krista. Ležícího malého Ježíše na ní zakrýval muslimský šátek kufíja.

Příslušníci izraelské krajní pravice pořádají několik týdnů akce proti papežově návštěvě. Dnes jich policie 26 zatkla, protože proti Františkovi protestovali v Jeruzalémě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)