Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyměnil vedení vatikánské banky

Ze světa / juml / ČTK / 6. června 2014 9:40
Papež vyměnil vedení vatikánské banky

Ilutrační foto: Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Francois Malan / Wikipedia Commons

Vatikán - Papež František propustil celé italské vedení vatikánského úřadu pro finanční informace (AIF) a nahradil ho mezinárodním týmem expertů. Papež tak učinil další krok, jímž se podle agentury Reuters distancoval od lidí spojovaných s temnou minulostí z dob jeho předchůdce Benedikta XVI.

Všem pěti odcházejícím členům výkonného výboru mělo řádné pětileté funkční období skončit až v roce 2016. Ve výkonném výboru orgánu pro finanční dohled nyní místo nich zasednou experti ze Švýcarska, Singapuru, Spojených států a Itálie.

AIF založil v roce 2010 bývalý papež Benedikt XVI. Úřad má pomáhat v boji proti trestné činnosti finančního charakteru a praní špinavých peněz ve vatikánské bance.

AIF v květnu upozornil, že loni ve vatikánské bance prudce vzrostl počet podezřelých transakcí. AIF tento vysoký nárůst odůvodnil přísnější kontrolou.

Finance vatikánské banky byly dlouhou dobu opředeny tajemstvím. Od 80. let důvěrou v banku otřáslo několik skandálů a časopis Forbes ji označil za nejvíce uzavřenou banku světa.

Za poslední více než rok však banka, oficiálně Institut náboženských záležitostí (IOR), prošla pod novým vedením obrovskou proměnou. Mimo jiné uzavřela stovky účtů, zavedla přísná opatření pro boj proti praní špinavých peněz a zahájila několik vyšetřování podezřelých aktivit.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)