Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Komunisté chtějí rychlejší odluku církví od státu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 13. června 2014 17:38
Komunisté chtějí rychlejší odluku církví od státu

Předseda KSČM Vojtěch Filip
Autor: Wikipedia.org / Petr Novák / Creative Commons

Praha - Komunisté požadují rychlejší odloučení církví od státu. Usneslo se na tom dnes jejich nejužší vedení, které tak chce snížit množství peněz vyplácených církvím a náboženským společnostem. Nyní je odluka církví plánována na 17 let, během nichž se jim postupně až na nulu snižuje příspěvek na podporu činnosti, který loni činil asi 1,5 miliardy korun.

KSČM považuje za nutné jednat o snížení vyplácených peněz církvím. "Cestou může být výrazné zkrácení doby, po kterou bude stát přispívat na platy duchovních. Cílem KSČM je proto co nejrychlejší dokončení odluky církve od státu a ukončení, alespoň částečně, této neúměrné finanční zátěže," uvedla strana v tiskovém prohlášení, aniž by svou představu konkretizovala.

Nejsilnější opoziční strana dlouhodobě kritizuje církevní restituce a požaduje jejich změnu. Vyjednávání týmů vládních sociálních demokratů a hnutí ANO se zástupci náboženských společností o úpravě narovnání ale skončilo bez dohody na zásadních změnách. Další oficiální jednání se od té doby nevedou, i když je nyní chtějí zahájit kraje.

"KSČM nepožaduje žádnou retroaktivitu, ale požaduje nevydávat majetek, který církve nevlastnily, ale pouze měly právo s ním hospodařit jako s majetkem veřejným," stojí také v dnešním prohlášení komunistů, podle nichž si změnu restitucí přeje většina občanů.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Platnost církevních restitucí loni potvrdil Ústavní soud.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)