Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Premonstráti: Existenci obce Hradišťko neohrožujeme

Domácí zpravodajství / juml / cirkev.cz / 26. července 2014 14:47
Premonstráti: Existenci obce Hradišťko neohrožujeme

Zámek Hradišťko
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Hradišťko (u Prahy)/Praha - Zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček adresoval 16. června tohoto roku Královské kanonii premonstrátů na Strahově dopis, ve kterém ji vyzval ke shovívavosti při majetkových jednáních s obcí Hradištko. Obec má řádu vydat užívaný církevní majetek.

V reakci na dopis S. Křečka zaslal 24. června ředitel ústřední kanceláře Kanonie vyjádření adresované veřejné ochránkyni práv Anně Šabatové. Nesouhlasí v něm s tvrzeními, že by v souvislosti s navrácením majetku v obecním katastru hrozil Hradištku zánik.

Mj. uvádí, že obec je zajištěna díky daňovým výnosům a zánik jí nemůže hrozit ani z důvodu "ztráty" majetku, neb ji dle rozhodnutí soudů nikdy nepatřil (rozsudek nejvyšší instance nabyl právní moci). Navíc jedna z předmětných budov, Obecní úřad, se přestěhoval do jiného, lépe vyhovujícího objektu, a roční nájemné za využívání školky (v budově zámečku vlastněné řádem) činí 1000 korun, což jistě nelze považovat za likvidační částku.

Kanonie navíc např. podporuje činnost obecně prospěšných organizací v obci, zejména dobrovolných hasičů, jimž pronajala za symbolickou korunu ročně prostory v areálu uvedeného hradišťského zámečku.

V neposlední řadě premonstráti upozorňují na to, že právo platí pro všechny občany a instituce na území státu, tedy i pro věřící či řády. Zastání k tomu určených úřadů by se tedy měli dočkat všichni, bez rozdílu.

Popis dlouho se vlekoucího případu navracení historického řádového majetku premonstrátů na k. ú. obce Hradištko a reakci na argumentaci S. Křečka si můžete přečíst na webových stránkách Tiskového střediska ČBK zde.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)