Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Horní Lipové se otevře pravoslavný kostelík připomínající osudy válečných zajatců

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 16. srpna 2014 17:35
V Horní Lipové se otevře pravoslavný kostelík připomínající osudy válečných zajatců

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Jeseník - V Horní Lipové na Jesenicku se příští sobotu otevře pravoslavný kostelík, který bude lidem připomínat osudy tamních válečných zajatců z druhé světové války. Budoval se od července loňského roku a stavba vyšla na 1,2 milionu korun. Slavnostní otevření doprovodí panychida za válečné zajatce a průvod v historických kostýmech. ČTK o tom informovali zástupci iniciativy občanského sdružení Kostelík v Horách

"Památník se stane jedním z mála míst v naší vlasti, ve kterém se příběh válečných zajatců připomíná a zároveň prvním pravoslavným chrámem postaveným ve Slezsku," uvedl duchovní otec projektu Libor Kratochvíl. Stavba kostelíku a památníku vznikla podle architektonického návrhu Jindřicha Kaňky, Vilmy Kaňkové a Vojtěcha Koudelky. Chrám vznikl v místě zvaném Dlouhá kotlina v části obce Lipová-lázně. 

Prostory architektonicky zajímavé stavby ve tvaru šestiúhelníku, zasvěceného svátku Proměnění Páně a svatému Nektariu Eginskému, budou sloužit nejen k duchovním účelům, ale místo zde najdou také jména zapomenutých zajatců. "Smyslem našeho počínání je připomenout jména asi 6000 anglických, francouzských, polských a ruských zajatců, kteří v letech 1939 až 1945 pracovali, trpěli a umírali na Jesenicku," doplnil další z iniciátorů stavby Zdeněk Korčián. 

Podle iniciátorů novodobého památníku většina ze zajatců pocházela ze zemí bývalého SSSR a po skončení války je čekal tragický osud takzvaných vojenských zrádců; jejich stopy končí obvykle ve stalinských gulazích. Podle Kratochvíla na Jesenicku bylo na 40 zajateckých táborů. Členové sdružení již dříve uvedli, že by chtěli do budoucna spojit místa těchto táborů sítí stezek s pamětními deskami, které by připomínaly osudy zajatců. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)