Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Želivský klášter má novou připomínku vězněných duchovních

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 11. srpna 2019 23:54
Želivský klášter má novou připomínku vězněných duchovních

Klášter premonstrátů s kostelem Narození Panny Marie v Želivě.
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Želiv (Pelhřimovsko) - Kněze a řeholníky vězněné za totality připomíná v klášterním kostele v Želivě nový památník. Odhalený byl dnes po mši konané při příležitost pouti smíření. Autorem památníku je slovenský výtvarník Svetozár Ilavský. Z jeho dílny je také obětní stůl instalovaný v želivském kostele Narození Panny Marie v loňském roce.

Středem pomníku je ukřižovaný Kristus. Jeho podoba vznikla už v roce 2003 při příležitosti návštěvy Jana Pavla II. na Slovensku. Pro ni Ilavský vytvořil Krista v nadživotní velikosti. Byl dominantou pódia v Bratislavě. Jeden ze tří tehdy vzniklých návrhů nyní Ilavský uplatnil v želivském klášteře, ve kterém byli v 50. letech minulého století internovaní duchovní z Čech, Moravy a Slovenska.

Desku památníku Ilavský doplnil písmen INM (in memoriam). „Jakoby je ve spěchu vyškrábal některý z uvězněných větvičkou nebo kusem dřeva do země na památku, abychom nezapomněli,“ řekl Ilavský.

Památník doplňuje deska s citátem z deníku Antonína Šuránka, jednoho z internovaných kněží. Zaznamenal, že se denně modlí i za ty, kteří ho zatknuli a budou ho soudit. „Abych ukázal, že jako katolický kněz nemám k nim žádné nenávisti…,“ pokračuje citát.

V želivském klášteře byl internační tábor v letech 1950 až 1956, zadržováno tam bylo 464 duchovních. Mezi nimi František Tomášek, pozdější pražský arcibiskup a kardinál, který se v Želivě se svými spoluvězni znovu setkal 13. srpna 1968. V klášteře se touto dobou pravidelně koná pouť smíření.

Dnešní mši sloužil opat kláštera Jáchym Jaroslav Šimek spolu s opatem kláštera v německém Hambornu Albertem Dölkenem. Připomněli oběti totalit v řadách církve i ty, kteří byly v Želivě internováni. Na živu je z vězněných duchovních už jen Karel Exner, dlouholetý farář v Nové Pace.

Jména internovaných duchovních jsou od srpna 2013 vepsána na zdi v ambitech kláštera. Nový památník se nachází přímo v kostele.

Klášter v Želivě komunisté zrušili v roce 1950, od roku 1957 v něm byla psychiatrická léčebna. Premonstráti se mohli vrátit počátkem 90. let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)