Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Děkanem olomoucké Cyrilometodějské teologické fakulty bude od neděle Peter Tavel

Domácí zpravodajství / MiH / Ado.cz / 12. září 2014 9:17
Děkanem olomoucké Cyrilometodějské teologické fakulty bude od neděle Peter Tavel

Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / Daniel Baránek / Creative Commons

Olomouc - Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller včera odpoledne předal jmenovací dekret novému děkanovi Cyrilometodějské teologické fakulty Peteru Tavelovi. Funkce se ujme v neděli 14. září. Podmínkou pro jmenování byl i souhlas Kongregace pro katolickou výchovu „nihil obstat“, který dorazil z Říma.

„Přeji ti, ať máš z fakulty jenom radost a fakulta ať má radost z pana děkana,“ řekl při předávání dekretu Tavelovi rektor. Spolu s Tavelem dorazila na rektorát i odstupující děkanka Ivana Vlková, které po osmi letech končí funkční období. „V sobotu dopoledne ještě budu na imatrikulaci studentů dálkových oborů a v pondělí mě čeká předávací protokol s panem děkanem. Do budoucna zůstávám na katedře biblických věd. Budu učit, ale také se věnovat bádání,“ řekla Vlková.

První krok, který Tavel ve funkci učiní, bude dočasné jmenování současných proděkanů a ustanovení Damiána Němce svým oficiálním zástupcem. „Noví proděkani musí projít schvalovacím procesem a musí se k nim vyjádřit senát. Aby fakulta fungovala, než se tak stane, musí ti současní zůstat ve funkci,“ vysvětlil Tavel. V pondělí jej čeká také setkání s kolegy z Česka i Slovenska na téma spiritualita. „Máme spoustu sebraných dat a budeme sestavovat týmy pro analýzu a publikaci odborných článků,“ popsal Tavel.

Petra Tavela si zvolil za děkana akademický senát fakulty 19. března. Byl jediným kandidátem a ruku pro něj zvedlo osm z 11 senátorů. „Mám velkou výhodu v tom, že zde není třeba dělat žádná nepopulární opatření. Spíše budeme přemýšlet o tom, k čemu chceme fakultu dovést v příštích letech, jaké místo máme jako teologická fakulta ve společnosti, v církvi, v Olomouci,“ uvedl bezprostředně po svém zvolení. Jeho funkční období je vymezeno lety 2014–2018.

Olomoucká teologická fakulta má dvojí statut, je současně státní univerzitou a zároveň má smlouvu s vatikánskou Kongregací pro katolickou výchovu. Ta vyjadřuje, že proti osobě navrženého děkana nemá námitek. Není to jen formální akt. O souhlas žádá arcibiskup a navržený kandidáta kongregace pečlivě prověřuje včetně referencí. V novodobé historii fakulty je Peter Tavel jejím šestým děkanem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)