Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskupská synoda diskutovala o problematice rozvedených

Ze světa / juml / ČTK / 10. října 2014 6:37
Biskupská synoda diskutovala o problematice rozvedených

Pohled na Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán - Biskupská synoda ve Vatikánu není jednotná, pokud jde o budoucí přístup katolické církve k rozvedeným osobám, které uzavřely nové manželství. Odmítání sňatků osob stejného pohlaví je ale jednomyslné. Podle agentury APA to na dnešní tiskové konferenci řekl vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

Synoda, která začala 5. října a potrvá 14 dnů, je věnována otázkám rodiny, manželství a sexuality. Papež František při jejím zahájení vyzval účastníky, aby byli otevření a nebáli se upřímně vyjádřit svůj názor, byť by byl v rozporu s tím, co prosazuje vedení církve.

Část řečníků, kteří dosud vystoupili, podle Lombardiho hájila s odvoláním na evangelium nerozlučitelnost manželství a trvala na tom, že rozvedení lidé, kteří uzavřeli nový svazek, nemohou být připuštěni ke svatému přijímání.

Jiní se naproti tomu zasazovali o to, aby se u každého případu více přihlíželo ke specifickým okolnostem a "dával se větší průchod milosrdenství", aniž by se sahalo na dogma nerozlučitelnosti manželství, citovala APA mluvčího.

Lidé, kteří se rozvedli a pak znovu oženili nebo provdali, žijí podle učení křesťanské církve v hříchu, a nemohou se proto účastnit eucharistie.

Lombardi neupřesnil, který z přístupů k této problematice zastává větší část biskupů. Momentálně se to podle něj nedá říct. "Synoda je společně na cestě," dodal.

Mluvčí rovněž sdělil, že v synodě panuje značný souhlas s urychlením a zjednodušením postupu při anulování sňatku. Rychlejší prohlášení neplatnosti církevně uzavřeného manželství ovšem neznamená "katolický rozvod".

František zahájil už v září kroky ke zjednodušení církevního postupu pro prohlašování neplatnosti manželství. Reforma těchto procedur by měla vést k tomu, že katolíci budou moci snadněji ukončovat problematická manželství a uzavírat nové svazky. Liberální kurz hlavy katolické církve ale kritizovala v nedávno vydané knize pětice kardinálů.

Naprostá jednota mezi biskupy naopak panuje, pokud jde o odmítavý postoj ke sňatkům osob stejného pohlaví. "Pro celou lidskou kulturu je svatba myslitelná jen mezi mužem a ženou," zdůraznil podle agentury APA předseda Papežské rady pro výklad legislativních textů kardinál Francesco Coccopalmerio. Zároveň se vyslovil i proti žehnání homosexuálním párům.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)