Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sněmovna přerušila jednání o prodloužení kontroly církevních restitucí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 21. října 2014 22:59
Sněmovna přerušila jednání o prodloužení kontroly církevních restitucí

Ilustrační foto - Zasedací sál Poslanecká sněmovny
Autor: Wikipedia.org / Ervin Pospíšil / Wikimedia Commons

Praha - Sněmovna dnes přerušila projednávání návrhu skupiny poslanců ČSSD na prodloužení lhůty pro kontrolu rozhodnutí o vydávání majetku v rámci církevních restitucí. Opoziční TOP 09 si vzala kvůli absenci premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) přestávku na poradu klubu do konce jednacího dne a schůze Sněmovny bude pokračovat ve středu. Kdy přijde předloha na pořad, není známo.

Prodloužení lhůt pro kontrolu v červenci podpořil ústavně právní výbor. Navrhl vypustit delší dobu pro posouzení žádostí o majetek. Tato lhůta totiž již uplynula a zpětně ji prodloužit nelze. Zástupce předkladatelů Jeroným Tejc (ČSSD) dnes poslance vyzýval, aby projednání normy nebrzdili. Nyní je ve druhém čtení, a aby měla smysl, musí být účinná před koncem roku.

Základní lhůta by měla být podle předlohy roční, nikoli půlroční. Předkladatelé tvrdí, že zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi chybně předpokládá, že úřady dokážou v půlroční lhůtě rozhodnout o vydání majetku a pak ve stejné lhůtě rozhodnutí zkontrolovat. Předloha přečkala v červnovém úvodním kole návrhy ODS a KDU-ČSL na odročení a TOP 09 na zamítnutí.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. K částce se bude připočítávat inflace. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. ČSSD a ANO při debatách s církvemi neuspěly s návrhy na snížení finančních náhrad a zrušení inflační doložky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)