Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Prahy dnes přilétá vatikánský státní sekretář kardinál Parolin

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 13. listopadu 2014 16:35
Do Prahy dnes přilétá  vatikánský státní sekretář kardinál Parolin

Kardinál Pietro Parolin, vatikánský státní sekretář
Autor: Wikipedia.org / Osservatore / Creative Commons

Praha - Na pozvání kardinála Dominika Duky OP dnes přilétá do České republiky kardinál Pietro Parolin, vatikánský státní sekretář. Kromě setkání s představiteli naší země bude v sobotu od 10.30 hodin sloužit ve svatovítské katedrále liturgii jako poděkovaní sv. Anežce za návrat svobody před 25 lety.

Vrcholem návštěvy vatikánského státního sekretáře kardinála Pietra Parolina bude sobotní pontifikální bohoslužba ke cti sv. Anežky České, kterou bude od 10.30 hodin slavit v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Předprogram slova a písní o sv. Anežce začíná ve svatovítské katedrále již v 10.00 hodin (katedrála se otvírá v 9.30 hodin).

Od 12.00 hodin následuje přátelské setkání na Hradčanském náměstí, kde bude připomenuta atmosféra listopadu 1989. Biskup Václav Malý přečte z balkonu Arcibiskupského paláce poselství kardinála Tomáška, které poprvé z úst biskupa Malého zaznělo na Václavském náměstí 21. listopadu 1989. Shromáždění pod balkonem Arcibiskupského paláce ve 12.30 hodin pozdraví kardinál Parolin.

Den před tím bude součástí programu kardinála Parolina setkání s prezidentem republiky Milošem Zemanem a s místopředsedkyní Senátu Miluší Horskou. V doprovodu kardinála Dominika Duky a olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera navštíví vatikánský státní sekretář Svatováclavskou kapli svatovítské katedrály, kde ho uvítají členové Metropolitní kapituly. Poté v Kramářově vile navštíví předsedu vlády České republiky Bohuslava Sobotku.

V páteční podvečer kardinál Parolin bude hlavním hostem setkání s akademickou obcí, politiky, diplomaty a zástupci kulturní veřejnosti, které se bude konat ve Strahovském klášteře. Zde bude mít příležitost pozdravit se a promluvit také se zástupci Ekumenické rady církví v čele s Danielem Fajfrem. Spolu s ostatními se pomodlí v kapli sv. Norberta a prohlédne si Filosofický a Teologický sál kláštera, který je jakousi kulturní pokladnicí naší země.

V sobotu po slavnostní bohoslužbě od 10.30 hodin se kardinál Parolin setká se zástupci disentu a přáteli prezidenta Václava Havla. Kromě kardinálů Duky a Vlka budou přítomni kromě jiných také biskup Václav Malý, prof. Tomáš Halík, Kamila Bendová, Dana Němcová či František Reichl, který v roce 1989 pořádal pouť věřících do Říma na kanonizaci Anežky České. V odpoledních hodinách navštíví Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze, kde se setká se členkami zdejší kongregace, a basiliku sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

V neděli bude kardinál Pietro Parolin od 10.00 hodin sloužit liturgii v kostele sv. Anežky na Spořilově. Po bohoslužbě bude následovat debata s farníky, kterou bude moderovat farář Jakub František Sadílek OFM. V odpoledních hodinách se kardinál Parolin vrací do Říma.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)