Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež nechce při návštěvě Turecka cestovat v obrněném autě

Ze světa / MiH / ČTK / 26. listopadu 2014 16:51
Papež nechce při návštěvě Turecka cestovat v obrněném autě

Papamobil používaný při cestách papeže. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Ankara/Řím - Papež František chce během své návštěvy Turecka, která začíná v pátek, cestovat v běžném voze typu Fiat Albea a nikoli v obrněném automobilu. Oznámil to tureckým úřadům, které mu ale vyhověly jen částečně: obrněné auto zrušili, nicméně mají prý pro hlavu katolické církve připravený jiný luxusnější vůz. Informovala o tom turecká média. 

Papež zahájí svou třídenní cestu v pátek návštěvou mauzolea Mustafy Kemala Atatürka v turecké metropoli. Následně má jednat s nejvyššími tureckými politickými a náboženskými představiteli. V sobotu by měl sloužit mši v katolické katedrále svatého Ducha v Istanbulu, kde také navštíví chrám Boží moudrosti (Hagia Sofia) a Modrou mešitu. Soukromě se pak setká s cařihradským patriarchou Bartolomějem, s nímž v neděli povede ekumenickou slavnost. 

Papežova žádost týkající se dopravy není ničím neobvyklým. František prý žádá představitele hostitelských zemí velmi často, aby mu připravili pouze jednoduché auto, aby tak byl blíže lidem. Nerad cestuje v různých obrněných automobilech s neprůstřelnými okny, napsal turecký deník The Daily Sabah. Turečtí představitelé přišli v této souvislosti s kompromisem: požadovaný Fiat papež nedostane, vzhledem k jeho postavení mu bude k dispozici luxusnější vůz, nicméně nepůjde o obrněné auto. 

Vatikánský mluvčí kardinál Federico Lombardi minulý týden uvedl, že neexistují žádné zvláštní obavy o papežovu bezpečnost během návštěvy Turecka. Již dříve se ale objevily spekulace, že by se František mohl stát terčem útoku islamistů, kteří obsadili rozsáhlá území v sousedním Iráku a Sýrii. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)