Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež v Turecku odsoudil extrémismus a vyzval k pomoci uprchlíkům

Ze světa / juml / ČTK / 29. listopadu 2014 10:36
Papež v Turecku odsoudil extrémismus a vyzval k pomoci uprchlíkům

Jorge Mario Bergoglio, první papež pocházející z amerického kontinentu a první z Tovaryšstva Ježíšova
Autor: Flickr.com / Jeffrey Bruno / Creative Commons

Istanbul - Papež František včera zahájil v Ankaře třídenní návštěvu Turecka. Po setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem na tiskové konferenci odsoudil extremismus, vyzval k většímu porozumění mezi jednotlivými náboženskými směry a rovněž k pomoci Turecku se zvládnutím problému syrských uprchlíků. V sobotu se papež přesune do Istanbulu.

Návštěva Turecka je už šestou Františkovou zahraniční cestou po nástupu do funkce v březnu loňského roku. Pro převážně muslimské Turecko je to teprve čtvrtá návštěva papeže v dějinách, naposledy tam byl v roce 2006 papež Benedikt XVI.

Papež ve svém proslovu vyzval k dialogu, který "může prohloubit porozumění a vzájemné ocenění" mezi jednotlivými náboženstvími. Blízký východ byl podle něj příliš dlouho dějištěm bratrovražedných válek. Zásadní prý je, aby "muslimští, židovští a křesťanští občané - jak v zákonech, tak v jejich uplatňování - požívali stejná práva a přebírali stejné povinnosti".

František také vyzval ke společnému úsilí s cílem porazit hnutí Islámský stát (IS). "Na fanatismus a fundamentalismus, stejně jako na iracionální obavy, které živí v lidech nedorozumění a diskriminaci, musíme odpovědět solidaritou všech věřících," uvedl papež. Solidaritu by mělo mezinárodní společenství prokázat i při pomoci 1,6 milionu syrských uprchlíků, kteří do Turecka utekli před bojovníky IS. "Musíme mít odvahu usilovat o trvalý mír," dodal pontifex.

Kromě prezidenta Erdogana se papež v Ankaře setkal ještě s premiérem Ahmetem Davutogluem a také s Mehmetem Görmezem, hlavou tureckého úřadu pro dohled nad náboženskými záležitostmi Diyanet. K tématům rozhovorů patřily mimo jiné situace křesťanské menšiny v Turecku, dialog mezi náboženstvími i celková situace na Blízkém východě.

Prvním bodem papežova programu byla ale návštěva mauzolea zakladatele moderní turecké republiky Mustafy Kemala, zvaného Atatürk, který mimo jiné oddělil církev od státu.

Prezident Erdogan, který papeže jako vůbec první hlavu státu přijal ve svém novém luxusním prezidentském paláci, na sebe v posledních dnech upozornil několika kontroverzními výroky na adresu Západu. Ve čtvrtek například na setkání Organizace islámské spolupráce uvedl, že Západ chce jen peníze, ropu, diamanty, zlato a levnou pracovní sílu muslimů, které ale ve skutečnosti nemá rád a nejraději by viděl umírat je i jejich děti. Zopakoval také svůj kontroverzní názor, že muslimové objevili Ameriku dávno před Kolumbem. Erdoganovi kritici doma i v zahraničí prý mají psychické problémy.

V sobotu papež v Istanbulu navštíví někdejší byzantský chrám Boží moudrosti (Hagia Sofia), který později sloužil jako mešita a nyní je jedním z největších turistických atrakcí města, a také takzvanou Modrou mešitu. Odpoledne bude sloužit mši v katolické katedrále svatého Ducha a následně se zúčastní ekumenické bohoslužby v ortodoxním kostele sv. Jiří, kde se mimo jiné setká s cařihradským patriarchou Bartolomějem.

Také nedělní papežův program se ponese ve znamení ekumenického hnutí. Spolu s Bartolomějem oslaví svátek svatého Ondřeje a u té příležitosti oba církevní hodnostáři podepíší společné prohlášení.

Papežovu cestu po Turecku doprovázejí rozsáhlá bezpečnostní opatření. V Ankaře je v pohotovosti 2700 a v Istanbulu dokonce 7000 policistů. Řada míst, která František navštíví, bude pro veřejnost uzavřena.

V Turecku se ke katolické víře hlásí méně než jedno procento obyvatel.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)