Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Imám z káhirské mešity Al-Azhar ostře kritizoval Islámský stát

Ze světa / juml / ČTK / 3. prosince 2014 17:34
Imám z káhirské mešity Al-Azhar ostře kritizoval Islámský stát

Vlajka tzv. Islámského státu
Autor: Wikipedia.org / Illegitimate Barrister / Creative Commons

Káhira - Nejvlivnější z vůdců sunnitského islámu dnes vyzval mezinárodní koalici, která bojuje proti radikální organizaci Islámský stát (IS), aby svůj záběr rozšířila na všechny extremistické skupiny, které poškozují jméno islámu. Velký imám mešity při káhirské univerzitě Al-Azhar Muhammad Ahmad Tájib to prohlásil na konferenci o boji proti islámskému extremismu, kterou univerzita do čtvrtka pořádá.

IS je sunnitská skupina, která od loňska zabrala část severních oblastí Sýrie a Iráku. Vyhlásila tam letos chalífát ve snaze obnovit teokratickou vládu známou z doby před 1000 lety. Počíná si nevybíravě vůči všem kritikům - odpor vyvolaly zejména vraždy cizinců natáčené na video a také zabíjení obyvatel, kteří se nehlásí k sunnitskému islámu.

"Mezinárodní koalice musí mobilizovat veškerou svou materiální i morální energii a tento terorismus vymýtit. Musí se také postavit všem zemím, které ho podporují. Bude tím bránit především vlastní občany a až pak občany východu," řekl šajch Tájib.

"Ptám se sám sebe ve dne v noci, co je důvodem zkoušky, jíž Arabové procházejí, tohoto slepého sporu, v němž je cítit pach krve a smrti, v němž znějí výbuchy, utínají se hlavy a lidé jsou po milionech vyháněni s brutalitou v dějinách nepoznanou. Tyto barbarské a hrozné zločiny poškozují jméno naší víry," dodal vlivný muž sunnitského světa.

Skupina IS si podle něj dala záměrně název Islámský stát ve snaze šířit "svou mylnou podobu islámu".

Vinu za rozmach IS připsal i Západu, když poukázal na to, že Irák je "jedenáct let po americké invazi vydán na pospas znepřáteleným milicím, které v Iráku rozpoutaly krvavou lázeň". Podobná situace podle něj nastává v Sýrii. Tájib ale přiznal, že na vzniku extremismu, který "stvořil ozbrojené skupiny jako Al-Káida a další", nesou vinu i samotní muslimové.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)