Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bojovník proti apartheidu arcibiskup Tutu ruší cesty, léčí rakovinu

Ze světa / vlu / ČTK / 10. prosince 2014 9:29
Bojovník proti apartheidu arcibiskup Tutu ruší cesty, léčí rakovinu

Desmond Tutu je anglikánský arcibiskup. Proslul především jako oponent apartheidu, v roce 1984 se stal druhým Jihoafričanem, který obdržel Nobelovu cenu míru.
Autor: Wikipedia.org / Kristen Opalinski / Creative commons

Kapské Město - Bývalý jihoafrický arcibiskup a nositel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu zrušil veškeré své cesty do konce roku, aby se mohl věnovat intenzivnějšímu boji proti rakovině prostaty. Tou trpí již 15 let. Podle agentury AFP má 83letý duchovní podstoupit "novou terapii". 

Emeritní arcibiskup se tak nezúčastní mimo jiné schůzky čerstvých držitelů Nobelovy ceny v Římě. Původně se setkání mělo konat v Kapském městě, ale bylo zrušeno poté, co jihoafrická vláda neudělila vstupní vízum tibetskému dalajlámovi, aby si nenarušila vztahy s Čínou. 

Bývalý jihoafrický arcibiskup proslul především jako bojovník proti apartheidu, který v zemi skončil v roce 1994. Nobelovu cenu za mír získal v roce 1984 za svou roli v kampani na vyřešení tohoto problému. Od roku 2013 je také držitelem Templetonovy ceny. Angažoval se i v boji za lidská práva, proti chudobě, AIDS či rasismu. 

Svoje veřejné aktivity ukončil nositel mnoha světových vyznamenání teprve v roce 2010. Čas od času se ale na veřejnosti objeví.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)