Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hlavy dvou křesťanských církví vyzvaly k míru na Blízkém východě

Ze světa / vlu / ČTK / 23. prosince 2014 23:45
Hlavy dvou křesťanských církví vyzvaly k míru na Blízkém východě

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán/Istanbul - Papež František dnes vyzval ve vánočním dopise křesťany na Blízkém východě, aby setrvali v místech narození Ježíše Krista i přesto, že čelí "dosud nepředstavitelným" útokům ze strany muslimských radikálů. Apeloval rovněž na mezinárodní společenství, aby pomohlo zastavit násilí v regionu. Krutosti ve jménu víry dnes ve vánočním poselství kritizoval také cařihradský patriarcha Bartoloměj I.

Pouhá přítomnost malé křesťanské komunity na Blízkém východě je podle papežových slov velmi důležitá. František doufá, že bude brzy moci některé z nich navštívit osobně, zatím jim prý chce ale poskytnout alespoň slova útěchy. Hlava katolické církve také odsoudila obchodování se zbraněmi a vyzvala muslimské duchovní vůdce, aby se rázně distancovali od útoků proti náboženským menšinám páchaných ve jménu víry. Těžká situace prý znovu ukazuje, jak potřebný je dialog mezi náboženstvími.

Dialog, založený na otevřenosti, pravdě a lásce, je nejlepším protilékem náboženského fundamentalismu

"Vaše usilí spolupracovat s lidmi jiných náboženství, s židy a muslimy, je dalším znamením Božího království. Čím více je situace obtížnější, tím více se stává mezináboženský dialog nezbytný. Jiná cesta není. Dialog, založený na otevřenosti, pravdě a lásce, je zároveň nejlepším protilékem na pokušení náboženského fundamentalismu, které hrozí věřícím všech náboženství," píše papež František blízkovýchodním křesťanům a pokračuje: "Většina z váš žije v prostředích, která jsou převážně muslimská. Můžete pomoci vašim muslimským spoluobčanům představovat rozumný, autentický obraz islámu, po kterém mnoho z nich touží, zopakovat, že islám je náboženství míru, které je slučitelné s respektem k lidským právům a upřednostňuje mírové soužití".

Papežův dopis Vatikán zveřejnil v sedmi jazycích, včetně arabštiny. 

K většímu nasazení v boji proti násilí a za lidská práva nejen na Blízkém východě dnes ve vánočním poselství proneseném v Istanbulu vyzval také cařihradský patriarcha Bartoloměj I. Podobně jako František i on odsoudil krutosti páchané islamisty a upozornil, že islám je stejně jako křesťanství mírumilovným náboženstvím.

Ortodoxní církve slaví Vánoce v různých termínech. Cařihradská, ale třeba i rumunská a bulharská slaví stejně jako katolická církev 24. a 25. prosince. Jiné, například ruská a srbská, se drží juliánského kalendáře a slaví 6. a 7. ledna.

František se s patriarchou Bartolomějem setkal naposledy 30. listopadu u příležitosti papežovy návštěvy v Turecku. Oslavili spolu svátek sv. Ondřeje a podepsali společné prohlášení, v němž vyzvali ke sblížení mezi křesťany a muslimy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)