Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Příští evropské setkání Taizé bude ve španělské Valencii

Domácí zpravodajství / kir / cirkev.cz /redakce / 1. ledna 2015 23:10
Příští evropské setkání Taizé bude ve španělské Valencii

Modlitba Taizé na výstavišti v Letňanech
Autor: Daniel Bartoň / Christnet.cz

Praha / Valencie - Příští evropské setkání mladých pořádané komunitou Taizé se bude konat ve dnech 28. prosince 2015 - 1. ledna 2016 ve španělské Valencii. V Praze to oznámil představený komunity, bratr Alois.

"Vypravíme se do jedné jižní země, která je známá svou velkou pohostinností a která se potýká s ekonomickými problémy. Od 28. prosince do 1. ledna jsme zváni do španělské Valencie," uvedl bratr Alois s tím, že v září 2016 se také uskuteční setkání v africkém Beninu.

Zprávu přijal tamější kardinál Antonio Cañizares Llovera s "hlubokou vděčností". Setkání bude podle něj výrazem jednoty křesťanů, kterou si přál Kristus.

Bratr Alois také oznámil, že se s několika spolubratry a stovkou mladých z různých zemí vydá v dubnu 2015 do Moskvy, aby zde slavili pravoslavné Velikonoce. Následně se odeberou do Minsku a s jinou skupinou pak do Kyjeva a Lvova. Pouť do zemí, které nyní žijí v napjatých vztazích, je podle něj výrazem skutečnosti, že v Kristu je naděje a pokoj.

U příležitosti evropského setkání mladých, které probíhá v Praze, bylo také vydáno několik textů: Podněty bratra Aloise, které mohou věřícím pomoci stát se "solí země", a pozdravy a poselství představitelů církví a mezinárodních organizací. Účastníkům pražského setkání napsali například papež František, pravoslavný patriarcha Bartoloměj, metropolita Hilarion, hlava anglikánské církve Justin Welby, generální tajemník OSN Pan Ki-Mun nebo předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Jako součást setkání Taizé se na Nový rok uskutečnila tradiční ekumenická bohoslužba s představiteli církví. Během promluvy zopakoval bratr Alois svoji výzvu k všeobecnému respektu římského biskupa jakožto sjednocující duchovní autority (nikoliv v právním slova smyslu). Tuto výzvu adresoval již představitelům církví pří posledním setkání ve Štrasburku. V reakci na krásů svatovítské katedrály vyzval křesťany, aby v každém městě vybrali jeden chrám pro pravidelné ekumenické bohoslužby.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)