Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Stovky Švédů demonstrovaly na znamení solidarity s muslimy

Ze světa / vlu / ČTK / 3. ledna 2015 13:56
Stovky Švédů demonstrovaly na znamení solidarity s muslimy

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Stockholm - Celkem více než tisíc lidí se sešlo na demonstracích proti nenávisti vůči muslimům v několika švédských městech včetně Stockholmu, Göteborgu či Malmö. Lidé tak reagovali na tři žhářské útoky na mešity spáchané v minulých dnech. Demonstrace organizovaly různé občanské iniciativy, politické strany i církev. Informovala o tom agentura AFP.

"Chceme vyslat poselství, že tyto útoky proti mešitám i další činy motivované nenávistí vůči muslimům jsou problémem celé společnosti, nikoli jen muslimů," uvedl mluvčí islámské asociace ve Švédsku Mohammed Kharraki. "Každý by se měl sám sebe zeptat, jestli je toto společnost, ve které chce žít," dodal.

Demonstrace ve Stockholmu se zúčastnila také ministryně kultury a demokracie Alice Bahová Kuhnkeová, která odsoudila snahu útočníků zastrašovat své spoluobčany.

Poslední ze série útoků Molotovovými koktejly proti mešitám se odehrál na Nový rok v Uppsale, asi 70 kilometrů severně od Stockholmu. Předcházely mu případy žhářství v Eskilstuně asi 100 kilometrů západně od metropole, při kterém utrpělo zranění pět lidí, a ve městě Eslöv 470 kilometrů jihozápadně od Stockholmu.

Na dveřích mešity v Uppsale se dnes na znamení solidarity objevily desítky papírových srdcí se vzkazy o podpoře od lidí ze sousedství.

Požáry se odehrály v době, kdy se v zemi diskutuje o imigrační politice. Debaty vyvolala krajní pravice, která požaduje, aby se o 90 procent snížil počet žadatelů o azyl, jimž je povolen pobyt v zemi. Hlavní politické strany ale trvají na tom, aby si Švédsko zachovalo svůj liberální přístup k imigraci. 
 
Podle průzkumu zadaného švédskou vládou utrpěly za uplynulý rok nějaký druh napadení - od vandalismu až po fyzické útoky - až dvě třetiny muslimských obcí v zemi. Vláda tento týden oznámila, že chystá sérii opatření proti šíření antiislámských nálad v zemi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 120)