Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Čeští politici i Duka odsoudili teroristický útok ve Francii

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 8. ledna 2015 7:23

Praha - Čeští politici tvrdě odsoudili dnešní teroristický útok na francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo, při němž zemřelo nejméně 12 lidí a 11 bylo zraněno. Označují ho za barbarský, hnusný a šílený; za útok na svobodu slova, principy demokracie a euroatlantickou identitu. Prezident Miloš Zeman, který útok považuje za krvavý zločin, zaslal svému francouzskému protějšku Françoisi Hollandeovi kondolenci. Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka útok nazval nepochopitelným činem a vyzval k obraně evropských hodnot stojících na semitských a křesťanských základech.

Střelbu v sídle týdeníku, který je známý ostrými výpady proti politikům i představitelům náboženství včetně islámu, odsoudil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jako akt terorismu a zcela zavrženíhodný útok na svobodu slova. "Bez svobody slova nemůže žádná demokratická společnost fungovat," řekl po jednání vlády. Radikální islamismus je podle něj problém, který nezná hranic a musí se řešit mezinárodně. Premiér se kvůli útoku dnes na úřadu vlády sešel s ministrem vnitra, šéfem policie a Bezpečnostní informační služby. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po schůzce uvedl, že zvyšovat bezpečnostní opatření v Česku není potřeba.

Duka ve svém prohlášení zdůraznil, že podle křesťanské morálky nic neopravňuje člověka k teroristickému útoku, a to za žádných okolností. Zprávu o pařížském útoku přijal s velkým pohnutím a modlí se za jeho oběti, uvedl. "Prosím proto všechny vpravdě lidsky smýšlející, aby aktivně přijali osobní odpovědnost za obranu evropských hodnot stojících na semitských a křesťanských základech," dodal.

"Jde o barbarský teroristický čin. Za zvláště závažné považuji, že jeho cílem zjevně bylo zaútočit na svobodu slova, což je jedno ze základních práv, na nichž stojí naše civilizace," napsal ČTK vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) útok v prohlášení zaslaném ČTK označil za vražedný a teroristický. "Zcela nepřijatelné chování útočníků představuje nejhrubější neúctu k lidským životům, současně je projevem nepřátelství vůči svobodě slova, k níž se Česká republika hlásí."

"To, co se stalo v Paříži, je nelidský, barbarský útok proti lidem, kteří se nijak nemohli bránit. Je to útok na hodnoty demokracie a důkaz toho, že nebezpečí islámského terorismu nesmíme v Evropě podceňovat," soudí rovněž ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, podle něhož je radikální islám i českým problémem.

"Člověka hned napadne, že tzv. Islámský stát (IS) nebo islámský fundamentalismus nebo zneužívání islámu, abych byl přesnější, je prostě nebezpečí, které nelze podceňovat, nemá tak úplně hranice a je potřeba se podle toho chovat a myslet na zajištění bezpečnosti i na našem území," uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). "Když se pokusím tuhle věc malinko, malinko zlehčit nebo se na ni podívat z jiného úhlu, tak to zase znovu dokládá, že terorismus rozhodně nemá smysl pro humor," dodal.

Nekompromisní byl ve svém hodnocení ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) "Tento hnusný teroristický útok co nejpříkřeji odsuzuji. Je to útok nejen na svobodu slova, ale i na principy demokracie a euroatlantické identity," uvedl. "Je to útok na západní civilizaci, na naše hodnoty, na nás," připojil se předseda opoziční ODS Petr Fiala.

"To, co se odehrálo, by mělo být varováním pro všechny bezpečnostní složky v rámci EU. Evropa by měla daleko více přemýšlet o tom, jak mít více informací o svých občanech, kteří se vrací z IS a ostatních oblastí," uvedl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Soudí však, že by tragická událost neměla vést k radikálním úvahám o uzavření Evropy před lidmi, kteří pomoc skutečně potřebují.

"Atentátem byly vážně narušeny a ohroženy základní svobody, mezi nimi právo na život, ale i na svobodné šíření informací," uvedl zase šéf komunistů Vojtěch Filip. Extremistická Dělnická strana sociální spravedlnosti v reakci na pařížské události žádá vládu o rozpuštění některých muslimských organizací v ČR. Předseda opozičního hnutí Úsvit Tomio Okamura spojuje útok s pronikáním radikálního islamismu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)