Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kraje se s církvemi dohodly na spolupráci ve třech oblastech

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. ledna 2015 7:51
Kraje se s církvemi dohodly na spolupráci ve třech oblastech

Michal Hašek
Autor: cssd.cz

Brno - Kraje se včera na prvním společném jednání s Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou církví ČR dohodly na spolupráci ve třech oblastech. Půjde o sociální a zdravotní péči, o koordinaci při čerpání peněz z evropských fondů a při udělování grantů. Konkrétní výsledky přinesou další jednání mezi zástupci krajů a církví. Na nejvyšší úrovni se tito partneři chtějí scházet dvakrát ročně, řekl včera na tiskové konferenci v brněnské vile Stiassni předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

Jednání vyvolaly kraje, které chtěly s církvemi jednat o změně jejich ekonomického postavení po přijetí zákona o vyrovnání s církvemi. Kraje dosud některé služby platily ze svého rozpočtu a nyní usilovaly o rozložení finanční zátěže. Církve se k tomuto požadavku postavily vstřícně. Již dříve Hašek zdůraznil, že kraje daly za posledních 15 let 3,3 miliardy korun na církevní projekty a projekty s církvemi spojené.

Nejviditelnější bude spolupráce patrně v sociální péči. "Od 1. ledna přešla starost o sociální služby z ministerstva práce a sociální věcí na kraje. Chceme společně s církvemi provést revizi dosavadních služeb, aby byly co nejefektivnější a dostupné pro ty, kteří je potřebují," řekl Hašek. Jak kraje, tak církve totiž poskytují podobné služby starým, nemocným či postiženým občanům.

Oba partneři chtějí do budoucna nastavit systém, který bude fungovat dlouhodobě a bude mít zajištěný víceleté financování, které by nemělo podléhat politickým změnám. "Standard služeb a dotační systémy pro granty chceme udělat jednotné pro všechny kraje," doplnil Hašek. Pražský arcibiskup Dominik Duka očekává, že díky spolupráci se služby mohou ještě zlepšit.

V oblasti zdravotnictví chce Hašek s partnery vyjednat i zapojení zdravotních pojišťoven například pro domácí hospicovou péči, jejíž pilotní projekt spouští Jihomoravský kraj.

První konkrétnější plány spolupráce chtějí partneři projednat za půl roku. Pracovní skupiny už mají fungovat od února.

Ve vile Stiassni se nehovořilo o restitučním zákoně, který je daný. "Upozornili jsme pouze, že v oblasti vydávání majetku nejsou kraje podle zákona povinnými osobami. To je potřeba řešit na celostátní úrovni," řekl Hašek.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)